Proponujemy Wam wariację na temat włoskiego deseru tiramisu. Czym różni się nasze od włoskiego klasyka? Przede wszystkim nasze jest bez jaj i bez alkoholu
Skrzydełka kurczaka mają tę zaletę, że piecze się je błyskawicznie i smakują świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno (jeśli coś zostanie). Sukces dobrych skrzydełek tkwi w ich długim marynowaniu.
Nasz fotograf się przebranżowił. Co prawda tylko na chwilę, ale za to z jakim skutkiem! Założył kucharski fartuch, wziął do ręki chochlę i zrobił fantastyczny makaron z krewetkami.
Moje pierwsze ciasto. Upiekłam je w wieku 10 lat dla mojej mamy, która była w szpitalu. Nie mam oczywiście pewności, ale zdaje się, że nadawało się nawet do jedzenia.
Uwielbiam grzańca. Zima, nawet taka jaką mamy obecnie, czyli bez trzaskającego mrozu i zasp śnieżnych powoduje u mnie naturalną potrzebę picia ciepłych, rozgrzewających napojów. Niekoniecznie z alkoholem ;).
Dziś kolejna propozycja szybkiej i pożywnej zupy. Kremy mają tę zaletę, że robi się je błyskawicznie, mają małą liczbę składników, ale za to ogrom smaku. Tym razem poszły w ruch ziarenka groszku.
Cudowna sałata, która równie dobrze sprawdza się jako dodatek do dania głównego jak i samodzielne danie. Wystarczy dodać do niej grillowany ser halloumi lub kawałki podsmażonego wcześniej łososia czy plastry wołowiny i mamy przepyszny i zdrowy lunch.
Osobiście nie jestem fanką wołowiny (oprócz tatara - ten mogę jeść na okrągło). Nie znam jednak faceta, który nie lubiłby od czasu do czasu zjeść dobrego steka.
Ciasto składające się z lekkiego spodu z białek i z kremowego wierzchu z mascarpone i nutelli. Przepyszne. I wbrew pozorom niezbyt słodkie. Dodatkowo bardzo proste w wykonaniu.
Fantastyczna zupa z czerwonej soczewicy z orientalną nutą. Sycąca, zdrowa i moim zdaniem idealna na kaca. Tak naprawdę przepis do tej zupy jest zbędny, bo wystarczy wrzucić do garnka wszystkie składniki a potem tylko napawać się jej cudownym smakiem.
Risotto. Kiedy pierwszy raz miałam je ugotować miałam lekki stres. Jak pewnie większość osób. Okazało się jednak, że zupełnie niepotrzebnie się martwiłam. Wystarczą dobre składniki i dużo cierpliwości. I musi się udać.
Zdjęcia umieszczane na tym blogu są własnością autora. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez jego zgody jest zabronione (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83)