Piwo karmelowe jest świetne nie tylko do popijania w upalne dni. Doskonale sprawdza się także jako dodatek do przygotowywania różnego rodzaju potraw. Zarówno słodkich (przepyszne pierniki!) jak i wytrawnych.
Uwielbiam ciabattę. Przełożona kawałkiem pieczonego indyka z dodatkiem sera, sałaty i pysznym sosem stanowi fantastyczne weekendowe śniadanie. A jeśli dodatkowo możemy tę ciabattę zrobić samodzielnie to już mamy zestaw doskonały.
Mamy dla Was propozycję na przepyszny deser truskawkowy. Jest delikatny, pyszny i obłędnie pachnie truskawkami. Żeby zmniejszyć nakład pracy użyłyśmy gotowego biszkoptu, jednak jak zawsze zachęcamy do samodzielnego przygotowania spodu bo jest i smaczniejszy i zdrowszy.
Te serniczki są przeurocze. Za każdym razem kiedy pojawiają się na stole słychać wszędzie „ahy” i „ohy”. Z reguły znikają zresztą jako pierwsze ze wszystkich deserów. Wyglądają estetycznie a przez dodatek owoców na wierzchu sprawiają wrażenie bardzo zdrowych :)
Pierwszy raz zrobiłam ten makaron jakieś dwa lata temu. I wracam do niego tak często, że mogę go wykonać z zamkniętymi oczami. Jest mega szybki do przygotowania, nie zawiera niezliczonej ilości składników, smakuje obłędnie i zadowoli naprawdę każde podniebienie.
Kiedy zaczyna się sezon na szparagi staram się je jeść przynajmniej kilka razy w tygodniu. Wiem, że szybko się skończą, więc staram się ten czas wykorzystać najlepiej jak się da. I powiem szczerze, iż bardzo mi odpowiada, że moja Rodzina nie przepada za tym zielonym warzywem, bo całe pęczki są tylko dla mnie :)
Jak już wielokrotnie wspominaliśmy, jedno z naszych blogowych Dzieci to mega niejadek. I kiedy owo Dziecko poszło do szkoły rozpoczął się dylemat - „z czym robić kanapki?”. W ruch poszło masło orzechowe (te były oddawane koleżance), serek twarożkowy, kanapka z rzodkiewką, kanapka ze świeżym ogórkiem (te zjadał kolega).
Świeże owoce i rozpuszczona ciepła czekolada. Absolutnie wspaniałe. Nasza wersja fondue była przygotowywana kilka tygodni temu, kiedy nie było jeszcze świeżych, polskich owoców. Teraz kiedy zaczyna się na nie sezon taki deser będzie świetnym dopełnieniem niedzielnego obiadu czy wieczornej nasiadówy ze znajomymi przy chłodnym winie.
Poniższy przepis to tak naprawdę wariacja na temat klasycznych naleśników z serem. Podawałyśmy już przepis na naleśniki z twarożkiem i mascarpone. Teraz propozycja na przygotowanie nadzienia z samego mascarpone. Do tego polecamy suto polać naleśniki polewą truskawkową.
Zdjęcia umieszczane na tym blogu są własnością autora. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez jego zgody jest zabronione (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83)