Fantastyczna zupa z czerwonej soczewicy z orientalną nutą. Sycąca, zdrowa i moim zdaniem idealna na kaca. Tak naprawdę przepis do tej zupy jest zbędny, bo wystarczy wrzucić do garnka wszystkie składniki a potem tylko napawać się jej cudownym smakiem.
Potrzebujesz:
- 100 g czerwonej soczewicy
- 1 średniej wielkości czerwona cebula, pokrojona w kosteczkę
- 1 puszka pomidorów (400g)
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka mielonych nasion kminu indyjskiego
- ok 1 litra wody lub bulionu warzywnego
- świeży imbir (ok 2,5 cm) starty na tarce
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta chilli
- sól
Przepis ze zmianami pochodzi ze strony http://whiteplate.blogspot.com/
uwielbiam kuchnię orientalną. zupa z soczewicy brzmi naprawdę fantastycznie! i ma piękny kolor :)
OdpowiedzUsuńprzepiękne zdjęcia na blogu:)
OdpowiedzUsuńPotravel - byliśmy u Ciebie - też jest ładnie :)
Usuń