Cudowna sałata, która równie dobrze sprawdza się jako dodatek do dania głównego jak i samodzielne danie. Wystarczy dodać do niej grillowany ser halloumi lub kawałki podsmażonego wcześniej łososia czy plastry wołowiny i mamy przepyszny i zdrowy lunch.
Przyznam szczerze, że przez ostatnie tygodnie robiłam ją na okrągło. I nie zamierzam przestawać!
Potrzebujesz:
- 4 średnie pomidory pokrojone w ósemki
- 0,5 ogórka pokrojonego w paski po usunięciu środkowej części
- 5 łyżek natki pietruszki
- 1 łyżeczka mięty
- 1 łyżeczka koperku
- 1 duże awokado
- 1 granat
- sałata, roszponka, szpinak proporcje wg uznania
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- 2 łyżeczki miodu
- 1 zgnieciony ząbek czosnku
- Sól, pieprz do smaku
Mieszamy składniki sosu w słoiku.
Na suchej patelni podgrzewamy płatki migdałów aż będą zrumienione (kiedy zaczną pachnieć są ok).
Na dużym talerzu lub w misce układamy sałaty i szpinak, przykrywamy pomidorami, ogórkami, awokado, posypujemy pestkami granata i ziołami. Na koniec polewamy sosem i dodajemy płatki migdałowe.
Efekt:
Inspiracja: hemsleyandhemsley.tumblr.com
0 komentarzy:
Prześlij komentarz