4 lutego 2014

Sushi

sushi

Nie ma chyba tygodnia żebyśmy nie jedli w pracy sushi. Wystarczy zapytać "zamawiamy dziś sushi?" i już wszyscy rzucają się do Internetu w poszukiwaniu zestawu dla siebie.
Powiem szczerze, że sushi robione domowym sposobem niewiele różni się od takiego zamawianego. Oczywiście, w takim z knajpy mamy większe spektrum składników, wszystko pięknie opakowane, no i kształt rolek jakby ładniejszy :) Ale za to robiąc sushi w domu możemy rolować wspólnie z przyjaciółmi co bardzo polecam, bo to świetna forma spędzania razem czasu. I oczywiście w domowym mamy pewność co do jakości składników z których przygotowujemy nasze sushi.

Potrzebujesz:


  • 150 g łososia wędzonego pokrojonego w cienkie paseczki,
  • 1 awokado pokrojone w długie wąskie paski,
  • 1/2 ogórka świeżego pokrojonego w słupki (po uprzednim usunięciu pestek ze środka),
  • 1 szklanka ryżu do sushi (mierzony przed ugotowaniem),
  • 1 opakowanie Nori (płaty prasowanych alg morskich),
  • ocet ryżowy,
  • marynowany imbir,
  • pasta wasabi,
  • sos sojowy,
  • czarny sezam
  • mata bambusowa do zawijania suship
  • pałeczki
Wykonanie:

Ryż do sushi płuczemy kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy go do garnka i gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu (pamiętajcie o dodaniu octu ryżowego!). Gotowy ryż pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Na stole lub desce układamy matę bambusową do rolowania sushi, kładziemy na niej płat nori. Do małej miseczki wlewamy wodę i odrobinę octu ryżowego. Moczymy w miseczce końce naszych palców – rozkładany ryż nie będzie kleił nam się do rąk. Na całej powierzchni nori rozkładamy cienką warstwę ryżu, następnie na dolnym brzegu algi układamy pasek zrobiony z pokrojonego ogórka, awokado oraz kawałki łososia. 


sushi rozkładamy ryż
sushi rozkładamy składniki

Przed dodaniem składników możesz posypać ryż czarnym sezamem. Całość mocno zwijamy w rulon. Gotowe rolki kroimy ostrym nożem w 3 cm kawałki.

sushi krojenie

Do niewielkich miseczek wyłóż osobno: wasabi, marynowany imbir i sos sojowy. Podawaj z sushi.


Sushi podajemy z dodatkami
sushi efekt końcowy


 Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam sushi! Na domowe się jeszcze nie porwałam z braku czasu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sylvia, spróbuj koniecznie. To wcale nie jest takie pracochłonne. A daje mnóstwo satysfakcji:)

    OdpowiedzUsuń