Ciasteczka serduszka na Walentynki. Nawet jeśli nie obchodzicie tego dnia w jakiś specjalny sposób to i tak polecam zrobienie tych ciasteczek dla swoich bliskich. Są przepyszne i wyglądają uroczo.
Do ich wykonania wykorzystałam przepis na ciasteczka Linzer. Połączenie mielonych migdałów, cynamonu i dżemu malinowego daje cudowny efekt. Spróbujcie koniecznie!
Potrzebujesz:
- 170 g masła, zimnego,
- 1 szklanka cukru pudru,
- otarta skórka z jednej cytryny,
- otarta skórka z jednej pomarańczy,
- 1 i 1/4 szklanki mąki,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 3 żółtka,
- 1,5 szklanki zmielonych migdałów lub orzechów
Dekoracja:
- dżem malinowy do przełożenia,
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciastka szybko zagnieć, owiń w folię i włóż do lodówki na minimum godzinę.
Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość około 3 mm, mocno podsypując je mąką.
Rozgrzej piekarnik do 165ºC.
Z połowy ciasta wykrawaj serduszka pełne, z drugiej połowy serduszka z okienkiem. Gotowe ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem, w niewielkich odległościach od siebie.
Piecz około 12 - 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu, serduszka pełne smaruj dżemem malinowym, natomiast ciasteczka z okienkiem oprósz cukrem pudrem. Na koniec delikatnie połącz serduszka ze sobą.
Smacznego!
Piękne serduszkowe ciasteczka i cudne zdjęcia. Zachowuję przepis na migdałowe ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy. A jeśli chodzi o smak ciasteczek to jest uzależniający:)
UsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńZgadzam się:)
Usuńprzeurocze! :]
OdpowiedzUsuńOj tak!:)
OdpowiedzUsuńCześć. Nominowałam Twojego bloga do Liebster Blog Awards. Szczegóły w tym wpisie: http://anitainspiruje.blogspot.com/2014/02/nominacja-liebster-blog-awards.html
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że przyłączysz się do zabawy!