Jeszcze jedna propozycja walentynkowych słodkości. Tym razem maślane ciasteczka w kształcie serduszek ze słodkim lukrem.
Serduszka prezentują się subtelnie i uroczo. Idealnie nadadzą się na prezent dla kogoś szczególnego.
Potrzebujesz:
- 200 g masła w temperaturze pokojowej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1 duże jajko,
- 1/2 łyżeczki pasty z wanilii (opcjonalnie),
- 2 szklanki mąki,
- lukier (ja użyłam gotowego)
Przy pomocy miksera mieszamy masło przez 2 minuty na średnich obrotach (czekamy aż będzie miało kremową konsystencję). Dodajemy cukier, sól i mieszamy kolejne 2 minuty aż masa będzie puszysta. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy wanilię a następnie mąkę.
Kiedy wszystko się połączy dzielimy ciasto na dwie kule. Kule spłaszczamy, żeby później było je łatwo rozwałkować, wkładamy do folii i schładzamy w lodówce przynajmniej przez 4 godziny (ciasto można przygotować do 2 dni przed pieczeniem).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Stolnicę lub blat posypujemy mąką, wałkujemy jedną część ciasta (grubość ciasta około 0,5 cm, ja zrobiłam cieńsze). Wycinamy kształt serduszek foremką. Układamy na blasze i wkładamy do piekarnika na około 10 - 14 minut (w zależności od wielkości ciasteczek).
Powtarzamy wszystkie czynności z drugą porcją ciasta. Serduszka studzimy na kratce. Po wystudzeniu dekorujemy lukrem.
Ciastka bez lukru można przechowywać w zamkniętym pojemniku przez kilka dni. O ile dotrwają :)
Smacznego!
Autorką przepisu jest Dorie Greenspan
Śliczne te serduszka :)
OdpowiedzUsuńPrawda?:)
OdpowiedzUsuń