Chorizo to tradycyjna kiełbasa hiszpańska. Do jej przyprawienia stosuje się wędzoną i suszoną słodką paprykę pimienton. Chorizo ma dzięki temu niepowtarzalny, fantastyczny smak i aromat.
Uwielbiam ją zarówno samą jak i dodaną do jajecznicy, omleta czy zupy. Jest naprawdę świetna. My proponujemy wykorzystać ją jako przystawkę i podać z pieczonymi ziemniakami. Tak podane chorizo świetnie sprawdzi się na wieczorne pogawędki z przyjaciółmi. Do tego zimne piwo albo czerwone wino. Super sprawa. Albo na męskie spotkanie na wspólne oglądanie meczu. Oczywiście chorizo szykują faceci!
Potrzebujesz:
- 1 pętko chorizo pokrojone w grubsze plastry,
- 1 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w grubsze plastry,
- 400 g krojonych pomidorów z puszki,
- 2 łyżki tłuszczu – najlepszy jest kaczy smalec, ale możecie użyć dowolnego,
- tymianek, majeranek, sól, pieprz, oregano, cukier
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Pokrojone ziemniaki dobrze wysusz ręcznikiem papierowym. Następnie wymieszaj je z tymiankiem, majerankiem, posól i popieprz. Do dużego żaroodpornego naczynia wlej tłuszcz. Włóż naczynie do piekarnika i poczekaj aż tłuszcz trochę się rozgrzeje (2-3 minuty). Wyjmij naczynie i wyłóż do niego ziemniaki. Piecz w piekarniku około godziny co jakiś czas potrząsając naczyniem żeby ziemniaki równomiernie się podpiekły.
Jakieś 10-15 minut przed końcem pieczenia ziemniaków, wyłóż chorizo na zimną i suchą patelnię i podgrzewaj je na małym ogniu wytapiając nadmiar tłuszczu (mieszaj od czasu do czasu). Kiedy chorizo się smaży, przełóż do małego rondelka pomidory, dodając do nich oregano, sól, pieprz i cukier. Podgrzewaj przez kilka minut aż pomidory są rozpadną i wyparuje trochę soku.
Podsmażone chorizo podawaj z pieczonymi ziemniakami i pomidorami.
Smacznego!
0 komentarzy:
Prześlij komentarz