Letni smak w marcu. Delikatne kruche ciasto, słodko - cierpkie maliny i pyszna kruszonka z chrupiącymi płatkami owsianymi.
Smakuje tak samo dobrze na ciepło jak i po wystudzeniu – jeśli coś jeszcze zostanie, bo ta tarta jest naprawdę wciągająca.
Potrzebujesz:
Ciasto:
- 250 g mąki,
- 125 g miękkiego masła,
- szczypta soli,
- zimna woda (kilka łyżek)
- 3/4 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 6 łyżek stołowych oleju kokosowego w płynie (ja dodałam zwykłego masła wcześniej roztopionego),
- 1/2 szklanki płatków owsianych,
- 2 łyżki stołowe cukru waniliowego,
- 1 opakowanie mrożonych malin, które uprzednio należy wyjąć z zamrażalnika na kilka minut, następnie zmiksować i dodać 3 łyżki cukru do smaku
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
Do miski wsypujemy mąkę, sól, masło i wyrabiamy krótko dodając wodę. Kiedy ciasto jest gotowe, robimy z niego kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki (ten sam przepis został wykorzystany do tarty z brzoskwiniami).
Kiedy ciasto leży w lodówce przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki (oprócz płatków owsianych) wymieszaj widelcem. Następnie dodaj olej kokosowy (lub roztopione, schłodzone masło) i płatki owsiane.
Formę do tarty (około 26 cm) smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto (najlepiej je rozwałkować i przenieść do formy). Ciasto nakłuwamy widelcem a następnie podpiekamy około 15 minut. Po tym czasie wyjmij tatrę z piekarnika, rozłóż na nim maliny i posyp kruszonką. Włóż ponownie do piekarnika i piecz kolejne 30 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Świetnie smakuje na gorąco z lodami.
Smacznego!
Z malinami musiała być pyszna :)
OdpowiedzUsuńoj była, była...:)
Usuńidę sprawdzić, czy mam jeszcze maliny w zamrażalniku.
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty
Justine, i jak udało się znaleźć maliny?:)
Usuń