Najprostsza szarlotka na świecie. Proste ciasto, uprażone jabłka, piana z białek. Prosto i pysznie. Polecamy :)
Potrzebujesz:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 200 g masła,
- 4 żółtka,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek (np. szara reneta),
- Olejek lub aromat migdałowy
- 4 białka,
- 1 filiżanka brązowego cukru
Nastaw piekarnik na 180 stopni C.
Zagnieć ciasto ze wszystkich składników (można w malakserze). Gotowe ciasto podziel na dwie części.
Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wypełnij jedną częścią ciasta a następnie włóż ją do lodówki. Pozostałe ciasto owiń w folię i włóż do zamrażalnika.
Jabłka obierz, pokrój w kostkę, włóż do garnuszka, podlej odrobiną wody i dodaj kilka kropli olejku lub aromatu migdałowego. Jabłka gotuj na małym ogniu około 15 minut. Kiedy są gotowe pozostaw je do przestudzenia. Kiedy jabłka są lekko przestudzone, wyjmij blachę z lodówki i przełóż owoce na warstwę ciasta.
Z białek ubij sztywną pianę. Wyłóż ją na jabłka, wierzch posyp brązowym cukrem. Wyjmij z zamrażalnika resztę ciasta i zetrzyj je na tarce bezpośrednio na pianę. Ciasto włóż do piekarnika i piecz przez około 40 minut.
Szarlotka najlepiej smakuje podana na ciepło z dodatkiem lodów.
Smacznego!
Takie bym teraz zjadła :) wygląda wyśmienicie!!!
OdpowiedzUsuńAgata, zatem do dzieła:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam! u mnie będzie na dniach :p
OdpowiedzUsuńI jak Karmel-itka, smakowało?:)
UsuńTen przepis jest bardzo szybki - przygotowując szarlotkę z niego nie ma co pójść nie tak. Ja, uwielbiam w kuchni eksperymentować. Ostatnio zjadłem szarlotkę z jabłek i rabarbaru - przepis znalazłem na https://basiazsercem.pl/
OdpowiedzUsuń