Uwielbiam rabarbar. Każdego sezonu piekę mnóstwo ciast, ciasteczek, babek czy crumble z rabarbarem w roli głównej. W tym roku na pierwszy ogień poszło znakomite ciasto do którego wykonania używa się budyniu.
Dzięki niemu ciasto jest wilgotne, aromatyczne i długo zachowuje świeżość (jeśli doczeka :) ). Dodatkowo posypanie ciasta brązowym cukrem tworzy na wierzchu wspaniałą chrupiącą skorupkę. To naprawdę bardzo, bardzo dobry deser.
I niech Was nie zmyli ilość składników - ciasto robi się naprawdę momentalnie.
Z całego serca polecam Wam tę recepturę. Zapewniam Was, że się nie rozczarujecie a Wasi bliscy będą zachwyceni!
Potrzebujesz:
Składniki na budyń:
- 2 płaskie łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego,
- 2-3 łyżki cukru,
- 250 ml mleka (1 szklanka),
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- 200 g miękkiego masła,
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków,
- 2 jajka,
- 185 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- budyń waniliowy lub śmietankowy (pozostały z użycia do masy budyniowej),
- 350 g pokrojonego na kawałki rabarbaru,
- kilka łyżek brązowego cukru - do posypania,
- cukier puder do obsypania ciasta po upieczeniu
Przygotuj budyń. Ze szklanki mleka (250 ml) odlej około 70 ml. Większą część mleka zagotuj, z pozostałymi 70 ml rozrób proszek budyniowy i cukier (jak w zwykłym budyniu). Rozpuszczony proszek wlej do wrzącego mleka, zmniejsz gaz, zagotuj, mieszaj by nie zrobiły się grudki. Zdejmij z palnika, od razu dodaj masło i ekstrakt (jeśli używasz) i wymieszaj. Gotowy budyń przykryj folią (nie zrobi się kożuch) i pozostaw do wystudzenia.
Nastaw piekarnik na 170 stopni C.
Przygotuj ciasto. Miękkie masło zmiksuj na gładką, puszystą masę. Dodaj cukier i nadal ucieraj. Dodawaj jajka jedno po drugim, miksując cały czas (nie martw się jeśli Twoje ciasto się zważy, nie ma to znaczenia. Ważne jest jednak aby dodawać jajka pojedynczo). Przesiej mąkę, sodę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy do masy maślanej i zmiksuj całość tylko do połączenia się składników.
Formę tortownicę o średnicy 21-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wyłóż połowę ciasta i wyrównaj. Na pierwszą warstwę ciasta wyłóż równo masę budyniową. Na niego wyłóż delikatnie drugą połowę ciasta, wyrównaj. Ciasto powinno całkowicie pokryć budyń. Na wierzch wyłóż rabarbar i posyp całość kilkoma łyżkami brązowego cukru.
Piecz w temperaturze 170ºC przez 1 godzinę. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy ciasto jest gotowe. W razie potrzeby podpiecz jeszcze około 15 minut.
Po przestudzeniu możesz je posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
*przepis z moimi zmianami ze strony www.mojewypieki.com
A co zamiast rabarbaru? Rabarbar lubię, ale dla mnie to warzywo :D Może być agrest albo czerwona porzeczka?
OdpowiedzUsuńMyślę, że spokojnie możesz użyć innych owoców:)
UsuńUwielbiam ciasto z rabarbarem i co roku nie mogę się go doczekać :) Wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńMariaGotuje, bardzo dziękujemy:)
UsuńWitaj
OdpowiedzUsuńOrganizuję
KONKURS KULINARNY- Słodki prezent na Dzień Matki
Zapraszam zatem do udziału w konkursie !
Konkurs będzie trwał do Dnia Matki czyli 26 maja!
Wyniki zostaną ogłoszone do 31 maja
Więcej szczegółów u mnie na blogu :)
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.html
Uwielbiam rabarbar:D
OdpowiedzUsuńpawel emil, zapraszamy zatem do wypróbowania go w powyższym cieście:)
Usuń