13 maja 2014

Zupa krem z papryki

Zupa krem z papryki

Kolejna propozycja na zupę krem. Paprykowy krem to naprawdę świetna zupa. Rozgrzewająca przez dodatek imbiru, wyrazista, świetnie smakuje zarówno na zimno jak i podgrzana.
Możesz do niej podać kawałki bagietki albo wrzucić do środka grzanki. A jak dodam jeszcze, że papryka jest pełna witamin i warto ją wykorzystywać w kuchni, to chyba nie potrzeba już większej zachęty.

Potrzebujesz (składniki dla 4 osób):
  • 1 kg czerwonej papryki,
  • 1 łyżka startego na drobnej tarce świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru mielonego (polecamy świeży),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • około 250 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Papryki obierz za pomocą obieraczki do ziemniaków. Następnie pozbądź się nasion i białych błonek. Pokrój paprykę w cienkie paski. W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć do niej pokrojoną paprykę. Dodaj imbir, tymianek, sól i pieprz. Duś całość przez 30 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Kiedy zupa jest gotowa, przestudź ją, a następnie zmiksuj z jogurtem i sokiem z cytryny. Podawaj schłodzoną lub lekko podgrzaną.


Zupa krem z papryki z imbirem
Zupa krem z papryki z imbirem i oliwą



Smacznego!


4 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie, nie bardzo przepadam z papryką, a raczej za jej zapachem i obawiam się, że to mogłoby mnie zniechęcić. W ten sposób robię krem z cukinii :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem pewnie zbyt obiektywna bo uwielbiam paprykę ale wydaje mi się, że w tej zupie ma ona trochę inny smak niż surowa:)

      Usuń