Rozpoczynamy sezon na grilla! Jedzenie na powietrzu smakuje zupełnie inaczej, zgodzicie się ze mną? Inne aromaty, inna przestrzeń, lenistwo i błogość. To wszystko powoduje, że uwielbiamy ten czas i możliwość spotkania się ze znajomymi przy palenisku grilla.
Tegoroczne grillowanie rozpoczęliśmy w majówkę. Udało nam się wpasować w jeden dzień słonecznej pogody i od razu zapakowaliśmy kosze i wyjechaliśmy za miasto.
Na pierwszy ogień poszedł w tym roku łosoś. Bardzo prosta marynata, bez wielu skomplikowanych składników (większość macie na pewno w domu), za to efekt jest naprawdę świetny (podobną marynatę proponowaliśmy przy tej wersji łososia).
Do ryby podaliśmy pyszne pieczone ziemniaki. Nie przepadamy za staniem przy grillu godzinami (a tak bywa przy pieczeniu ziemniaków) zatem obgotowaliśmy wcześniej nasze ziemniaki, a na grillu tylko je podpiekliśmy. Efekt znakomity!
Potrzebujesz:
- 1 kg surowego łososia pokrojonego w plastry (około 8 cm każdy)
- 6 dużych ziemniaków
Składniki na marynatę:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka miodu,
- 3 łyżki soku z cytryny (lub innych cytrusów),
- pieprz, sól
- oliwa,
- 1 ostra papryczka drobno pokrojona,
- 3 cebulki dymki drobno pokrojone,
- 1 ząbek czosnku drobno pokrojony,
- tymianek, pieprz i sól do smaku
Wykonanie:
Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i natrzyj nią łososia. Odstaw rybę w chłodne miejsce na 2 – 3 godziny. Po tym czasie grilluj lub smaż na grillowej patelni około 10 minut.
Ziemniaki (w łupinach) ugotuj w osolonej wodzie na pół twardo. Po przestudzeniu pokrój je w grube plastry.
Składniki sosu dokładnie wymieszaj, polej nim ziemniaki. Ziemniaki ułóż na tacce grillowej i grilluj aż będę ładnie zrumienione (około 10 minut).
Smacznego!
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne propozycja na sezon grillowy, wygląda bardzo apetycznie. Sama często przyrządzam łososia a najbardziej lubię przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-smazony-z-sosem-pomidorowo-imbirowym-i-frytkami-z-pieczonych-warzyw/ Taka prosta kuchnia to moja specjalność,a smak tak szlachetnej ryby zawsze się obroni. Polecam!
OdpowiedzUsuń