Nic tak nie cieszy oczu jak kolorowy i ładnie podany posiłek. A jeśli do tego jest jeszcze pyszny to mamy już ideał. I do takiego ideału można na pewno zaliczyć szaszłyki.
Są kolorowe i pyszne dzięki różnorodnym składnikom, robi się je wbrew pozorom szybko (wykorzystajcie do pomocy dzieciaki - mogą nadziewać warzywa; mięsa nie radzę) i świetnie smakują. Zatem kompletujcie składniki przed następną imprezą grillową i nadziewajcie! Naprawdę warto!
Potrzebujesz:
- 2 -3 pojedyncze piersi z kurczaka pokrojone w grubszą kostkę,
- 2 pętka dobrej jakości kiełbasy pokrojonej w plastry,
- 30 dkg wędzonego boczku pokrojonego w grubszą kostkę,
- 2 cebule pokrojone w grubą kostkę,
- 1 czerwona papryka pokrojona na większe kwadraty,
- 1 zielona papryka pokrojona na większe kwadraty,
- 8 pieczarek umytych (lub obranych) przekrojonych na pół,
- oliwa,
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku, mieszanka ziół zgodnie z upodobaniami,
- patyczki do szaszłyków
Wykonanie:
Dzień przed pieczeniem szaszłyków zamarynuj pierś z kurczaka. W tym celu wymieszaj w miseczce oliwę, zioła, paprykę w proszku, sól. Dodaj do tego pokrojonego w kostkę kurczaka, wymieszaj całość dokładnie, przykryj i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnego dnia wyjmij kurczaka z lodówki i pokrój pozostałe składniki zgodnie z opisem powyżej. Teraz nadziewaj na patyczki wszystkie składniki aż do wykorzystania całości. Staraj się aby każdy rodzaj mięsa był przedzielony jakimś warzywem. Na koniec posyp całość mieszanką soli, ziół i papryki. Grilluj około 10 minut z jednej strony i ponowne 10 minut z drugiej.
Smacznego!
0 komentarzy:
Prześlij komentarz