27 czerwca 2014

Ciabatta (bez wyrabiania ciasta)

ciabatta

Uwielbiam ciabattę. Przełożona kawałkiem pieczonego indyka z dodatkiem sera, sałaty i pysznym sosem stanowi fantastyczne weekendowe śniadanie. A jeśli dodatkowo możemy tę ciabattę zrobić samodzielnie to już mamy zestaw doskonały.
Dzięki poniższemu przepisowi możesz zajadać świeżą ciabattę bez wychodzenia z domu! Wystarczy, że w piątek wieczór wymieszasz w misce kilka składników. I już. Nic więcej nie musisz robić. Przed samym pieczeniem możesz posypać ciabattę ulubionymi ziołami albo ułożyć na wierzchu kilka oliwek. Skuście się na to pyszne pieczywo bo naprawdę warto!


Potrzebujesz:
  • 400 g mąki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 15 g świeżych drożdży lub 3/4 łyżeczki suchych drożdży instant,
  • 300 g chłodnej wody
Wykonanie:
Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól i cukier. W osobnej miseczce wymieszaj wodę z drożdżami i przelej całość do przygotowanej mąki. Całość wymieszaj łyżką (około 30 sekund). Ciasto ma być klejące. Przykryj talerzem i odstaw do wyrośnięcia na około 16 godzin (minimum 12 godzin). Ciasto wyrasta w temperaturze pokojowej.
Po 16 godzinach wyłóż ciasto na oprószony blat, podziel na dwie części, przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na 1-2 godziny. Ciasto jest gotowe po podwojeniu objętości.
Na pół godziny przed końcem wyrastania ciasta nagrzej piekarnik do 240-250 stopni C, ustawiając kratkę w dolnej części piekarnika, a na niej dwie podłużne puste foremki „keksówki”. Kiedy piekarnik jest nagrzany wyjmij gorące foremki (uważaj, są bardzo gorące!) i  wypełnij formy ciastem. Przykryj każdą formę folią aluminiową. Piecz przez 25 minut, następnie zdejmij folię i piecz dodatkowe 15 minut.
Gotowe ciabatty wyjmij z piekarnika, po kilku minutach podważ je nożem i wyciągnij z foremek. Studź na kratce.

ciabatta bez wyrabiania ciasta
ciabatta bez wyrabiania
bez wyrabiania ciasta ciabatta


Smacznego!




*Inspiracją był przepis ze strony kwestiasmaku.com


2 komentarze: