Piwo karmelowe jest świetne nie tylko do popijania w upalne dni. Doskonale sprawdza się także jako dodatek do przygotowywania różnego rodzaju potraw. Zarówno słodkich (przepyszne pierniki!) jak i wytrawnych.
I dziś właśnie mamy dla Was propozycję na wytrawne danie z dodatkiem tego trunku. Żeberka z karmelową nutą. Świetne w smaku, łatwe do przygotowania i na pewno nikt nie pozna, że były pieczone w piwie. Spróbujcie, może i Wam posmakują?
Potrzebujesz (4 porcje):
- 1 kg żeberek wieprzowych (najlepsze są małe),
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
- 2 łyżeczki masła orzechowego (może być z kawałkami orzechów),
- 300 ml piwa typu Karmi,1-2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- sól, pieprz
Przygotowanie żeberek najlepiej zacząć dzień przed ich pieczeniem.
W małej miseczce wymieszaj cynamon, oregano, paprykę, kawę i masło orzechowe. Do sporego garnka wlej piwo (najwygodniejszy będzie taki, który można wstawiać do piekarnika, ale może być też zwykły garnek). Żeberka umyj, osusz i pokrój na kawałki w taki sposób, aby w każdym kawałku była jedna kostka. Włóż żeberka do miski i obtocz je w przygotowanej mieszance przypraw. Obtoczone żeberka przełóż do garnka z piwem i odstaw je pod przykryciem na kilkanaście godzin do lodówki (max 24h).
Następnego dnia nagrzej piekarnik do 150 stopni C. W czasie kiedy piekarnik się grzeje, wstaw garnek z żeberkami na ogień/płytę, dodaj do nich czosnek, przekrojoną na pół cebulę i zagotuj całość. Następnie wstaw do piekarnika i piecz pod przykryciem przez 2 godziny (możesz również przełożyć żeberka do formy do pieczenia i przykryć folią aluminiową). Kiedy żeberka są już upieczone wyjmij je z garnka, przelej powstały sos do blendera i dokładnie zmiksuj. Przelej z powrotem do garnka i gotuj do momentu, aż sos się zredukuje (około 15 minut). Dodaj odłożone żeberka i delikatnie wszystko wymieszaj. Przed podaniem możesz żeberka podpiec kilka minut w piekarniku na opcji grill (ja tak nie robiłam).
Smacznego!
*pomysł z www.kwestiasmaku.com
Pyszne danie. Żeberka jak marzenie. Oj, zjadłabym. A mój mąż byłby zachwycony, więc kto wie, może się skuszę i takie zrobię :)
OdpowiedzUsuńKrystyna, do dzieła! Warto, są przepyszne.
OdpowiedzUsuń