Wspaniałe danie. Bardzo aromatyczne, o intensywnym smaku przypraw i ziół. Dla mnie odkrycie ostatnich miesięcy. Do tego świetnie się prezentuje i wbrew pozorom nie przysparza zbyt wiele pracy.
Przygotowanie tej potrawy można zresztą rozłożyć na raty: najpierw przygotować farsz a pieczenie papryk pozostawić na moment przed samym podaniem.
Za chwilę zacznie się sezon na paprykę, warto zatem już dziś zaplanować sobie w menu poniższy przepis. Danie jest pyszne, zdrowe i szybkie. Polecam!
Potrzebujesz:
- 8 papryk,
- 40 dag mielonego mięsa (wołowina lub indyk),
- 20 dag ryżu (może być ciemny lub dziki),
- 2 cebule drobno posiekane,
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane,
- 2 cytryny,
- 1 łyżka prażonych ziaren słonecznika,
- 1 łyżka rodzynek,
- 1 pęczek natki pietruszki drobno posiekanej,
- 2-3 łyżki posiekanej świeżej mięty,
- około 6 łyżek oliwy,
- 2 łyżeczki kminku w proszku,
- 1 łyżeczka imbiru w proszku,
- 300 ml przecieru pomidorowego,
- sól, pieprz
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu przełóż do sporej miski. Na łyżce oliwy podsmaż posiekaną cebulę i czosnek tak, aby były przyrumienione. Podsmażoną cebulę i czosnek wymieszaj z ugotowanym ryżem.
Na patelni po cebuli rozgrzej kolejną łyżkę oliwy, podsmażaj na niej mięso przez kilka minut dość często mieszając. Podsmażone mięso wymieszaj z ryżem a następnie dodaj rodzynki, słonecznik, kminek, imbir, połowę mięty, pietruszkę i sok z cytryn. Posól i popieprz do smaku i całość dokładnie wymieszaj.
Odetnij górne części papryk i odłóż je na bok. Ze środka papryk wyjmij pestki. Do każdej nałóż farsz z ryżu i mięsa, następnie przykryj je odłożoną "czapeczką" z papryki. Tak przygotowane papryki wstaw do naczynia do zapiekania, polej je pozostałą oliwą i piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Przecier pomidorowy wlej do małego garnuszka, podgrzej, dopraw pozostałą miętą, solą i pieprzem. Podawaj jako sos do pieczonej papryki.
Smacznego!
0 komentarzy:
Prześlij komentarz