2 lipca 2014

Faszerowana papryka

Faszerowana papryka

Wspaniałe danie. Bardzo aromatyczne, o intensywnym smaku przypraw i ziół. Dla mnie odkrycie ostatnich miesięcy. Do tego świetnie się prezentuje i wbrew pozorom nie przysparza zbyt wiele pracy.
Przygotowanie tej potrawy można zresztą rozłożyć na raty: najpierw przygotować farsz a pieczenie papryk pozostawić na moment przed samym podaniem.
Za chwilę zacznie się sezon na paprykę, warto zatem już dziś zaplanować sobie w menu poniższy przepis. Danie jest pyszne, zdrowe i szybkie. Polecam!

Potrzebujesz:

  • 8 papryk,
  • 40 dag mielonego mięsa (wołowina lub indyk),
  • 20 dag ryżu (może być ciemny lub dziki),
  • 2 cebule drobno posiekane,
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane,
  • 2 cytryny,
  • 1 łyżka prażonych ziaren słonecznika,
  • 1 łyżka rodzynek,
  • 1 pęczek natki pietruszki drobno posiekanej,
  • 2-3 łyżki posiekanej świeżej mięty,
  • około 6 łyżek oliwy,
  • 2 łyżeczki kminku w proszku,
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku,
  • 300 ml przecieru pomidorowego,
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu przełóż do sporej miski. Na łyżce oliwy podsmaż posiekaną cebulę i czosnek tak, aby były przyrumienione. Podsmażoną cebulę i czosnek wymieszaj z ugotowanym ryżem.
Na patelni po cebuli rozgrzej kolejną łyżkę oliwy, podsmażaj na niej mięso przez kilka minut dość często mieszając. Podsmażone mięso wymieszaj z ryżem a następnie dodaj rodzynki, słonecznik, kminek, imbir, połowę mięty, pietruszkę i sok z cytryn. Posól i popieprz do smaku i całość dokładnie wymieszaj.
Odetnij górne części papryk i odłóż je na bok. Ze środka papryk wyjmij pestki. Do każdej nałóż farsz z ryżu i mięsa, następnie przykryj je odłożoną "czapeczką" z papryki. Tak przygotowane papryki wstaw do naczynia do zapiekania, polej je pozostałą oliwą i piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Przecier pomidorowy wlej do małego garnuszka, podgrzej, dopraw pozostałą miętą, solą i pieprzem. Podawaj jako sos do pieczonej papryki.


Faszerowana papryka odetnij czapeczki
Faszerowana papryka z rodzynkami
Faszerowana papryka upieczona
Faszerowana papryka z mięsem
Faszerowana papryka z mięsem polana sosem

Smacznego!



0 komentarzy:

Prześlij komentarz