Poniższy przepis to tak naprawdę wariacja na temat klasycznych naleśników z serem. Podawałyśmy już przepis na naleśniki z twarożkiem i mascarpone. Teraz propozycja na przygotowanie nadzienia z samego mascarpone. Do tego polecamy suto polać naleśniki polewą truskawkową.
Zapewniamy, że jeśli podacie takie naleśniki na śniadanie to cały dzień będziecie chodzić z uśmiechem na twarzy a Wasze Dzieciaki oszaleją ze szczęścia. Wiem co mówię, w końcu mam tego dowód każdej niedzieli :)
Potrzebujesz:
Ciasto naleśnikowe:
- 150 g mąki,
- 2 jaja,
- 250 ml mleka,
- szczypta sol i olej do smażenia
- 250 g serka mascarpone,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 250g truskawek,
- 2-3 łyżki cukru białego bądź trzcinowego
Truskawki umyj, odszypułkuj i zmiksuj na gładki sos razem z cukrem. Serek mascarpone wymieszaj dokładnie łyżką z cukrem pudrem.
Ze składników podanych powyżej przygotuj ciasto naleśnikowe. W tym celu w sporej misce wymieszaj jajka z mlekiem i solą. Dodaj mąkę i wszystko razem zmiksuj lub wymieszaj rózgą (dokładnie, nie może być grudek). Sprawdź czy ciasto jest odpowiednio gęste. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste dodaj mleka, jeśli zbyt rzadkie – mąki. Odstaw ciasto na pół godziny (nie do lodówki).
Kiedy ciasto naleśnikowe już „odpoczęło”, rozgrzej patelnię, rozprowadź na niej niewielką ilość oleju (najczęściej smaruję patelnię pędzelkiem zanurzonym wcześniej w oleju). Wylewaj niewielką ilość ciasta na patelnię, rozprowadź dokładnie i smaż naleśniki z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
Gotowe naleśniki smarujemy serkiem mascarpone, składamy w rulon lub w trójkąt i polewamy obwicie truskawkowym sosem.
Smacznego!
0 komentarzy:
Prześlij komentarz