Kiedy zaczyna się sezon na szparagi staram się je jeść przynajmniej kilka razy w tygodniu. Wiem, że szybko się skończą, więc staram się ten czas wykorzystać najlepiej jak się da. I powiem szczerze, iż bardzo mi odpowiada, że moja Rodzina nie przepada za tym zielonym warzywem, bo całe pęczki są tylko dla mnie :)
Z reguły wybieram szparagi zielone. Nie wymagają obierania, wystarczy odłamać zdrewniałą końcówkę, bardzo szybko się je przygotowuje no i zdecydowanie są lepsze w smaku. Przynajmniej dla mnie. Dzisiaj proponujemy zupę krem właśnie z zielonych szparagów. Jest obłędna. Robi się ją błyskawicznie, nie potrzebne są żadne specjalne składniki czy dodatki. Wszystko znajdziecie na bazarku lub w supermarkecie (choć mniej chętnie). Zatem do dzieła, bo naprawdę warto :)
Potrzebujesz:
- pęczek zielonych szparagów,
- 1 szklanka świeżego groszku zielonego,
- 1 litr + 1 szklanka gorącego wywaru warzywnego,
- 2 młode cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki masła,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- płatki migdałowe do dekoracji,
- pieprz, sól do smaku
Wykonanie:
Oczyść szparagi usuwając ich końcówki (najlepiej zgiąć szparaga - złamie się w najwłaściwszym miejscu). Odkrój główki szparagów i odłóż je na bok. Pokrój drobno cebulkę, czosnek przepuść przez praskę. W garnczku z grubym dnem rozgrzej 1 łyżkę masła, wrzuć cebulkę i po chwili czosnek. Duś całość przez chwilę uważając żeby całość się nie zrumieniła. Dodaj pokrojone szparagi i groszek. Duś przez kolejne kilka minut. Dodaj gorący wywar i gotuj całość przez 20 minut do czasu aż warzywa zmiękną. Na koniec dodaj sól, pieprz i sok z cytryny i zmiksuj zupę za pomocą blendera.
Na małej patelni rozgrzej pozostałą łyżkę masła i podsmaż przez 2 – 3 minuty odłożone główki szparagów.
Na talerz wlej zmiksowaną zupę, na wierzchu ułóż przesmażone główki szparagów i posyp płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Masz rację taka zupa jest smaczna i szybko się ją przygotowuje. Ja też do zup wybieram szparagi zielone. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDzięki za komentarz. My równeż pozdrawiamy:)
UsuńWspaniale ta zupa wygląda :) Na pewno jest przepyszna...
OdpowiedzUsuńZachęcamy do przetestowania. Warto!:)
UsuńPięknie podany :)
OdpowiedzUsuńDzięki. To bulionówka Moniki. Jest przepiękna!
Usuń