11 czerwca 2014

Pasta jajeczna

Pasta jajeczna

Jak już wielokrotnie wspominaliśmy, jedno z naszych blogowych Dzieci to mega niejadek. I kiedy owo Dziecko poszło do szkoły rozpoczął się dylemat - „z czym robić kanapki?”. W ruch poszło masło orzechowe (te były oddawane koleżance), serek twarożkowy, kanapka z rzodkiewką, kanapka ze świeżym ogórkiem (te zjadał kolega).
Szynka była bleee, żółty ser podobnie. I w końcu całkiem przypadkiem i w kompletnym akcie desperacji sięgnęłam po ostatnią deskę ratunku - jajko. Podałam je w postaci pasty. I bingo! Lunch box wrócił pusty, Dzieciak zachwycony! Hip, hip, hurra! Od tamtej pory problem kanapek mam z głowy. Co prawda Dzieciak przekonał się w końcu  i do szynki, ale wiem, że jak znów będzie obraza na mięsko to zawsze mam alternatywę. 


Dziś podajemy przepis na pastę z dodatkiem żółtego sera, który świetnie komponuje się z jajkiem nadając paście lekkiej ostrości. Możecie również dodać startą rzodkiew, maleńkie kawałki wędzonego łososia czy rzeżuchę. Poniższa wersja jest też ulubioną pastą Męża nr 2, który jest absolutnym fanem żółtego sera.
 

Potrzebujesz:
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 100 g żółtego sera,
  • 1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • pieprz, sól (opcjonalnie)
Wykonanie:
Jajka obierz, pokrój na maleńką kosteczkę, ser zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. W miseczce wymieszaj jajka, ser, majonez. Dodaj szczypior, pieprz i ewentualnie sól. Jeszcze raz wymieszaj wszystkie składniki. Podawaj ze świeżym pieczywem.

 
Pasta jajeczna z bagietką
Pasta jajeczna z serem i szczypiorkiem
Pasta jajeczna z serem Pasta jajeczna na śniadanie

Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Uwielbiam pasty jajeczne :) Choć z lenistwa to nawet jajka trę na tarce ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuję i rozgłaszam.Dziękuję za przepis.Dodam,że jajka są bardzo zdrowe,ale nie należy łączyć ich z cukrem ,np. w posłodzonej herbacie , ani z tłuszczami nasyconymi. Tak mówił ojciec Grande.

    OdpowiedzUsuń