Ostatnio podawaliśmy Wam przepis na mus truskawkowy na spodzie z ciasteczek. Pisałam wtedy, że to już zapewne ostatni w tym sezonie deser z dodatkiem truskawek. No a dziś znalazłam zdjęcia ciasta z truskawkami i migdałami, które robiłam kilka tygodni temu
(ciasto robiłam, do zdjęć się nie dotykam ;)). I żal mi zostawiać ten przepis na kolejny sezon, bo ciasto jest fantastyczne. Gdyby zatem udało Wam się znaleźć jeszcze jakieś ostatnie owoce truskawki koniecznie upieczcie to ciasto. Jest naprawdę proste w wykonaniu, przepięknie pachnie truskawkami i migdałami a do tego obłędnie smakuje.
Przepis na nie znalazłam na przepięknym blogu pani Agnieszki Maciąg, który odkryłam kilka tygodni temu. Pani Agnieszko, gdyby Pani tu kiedyś przez przypadek trafiła – dziękuję. Za przepis i za każde słowo na Pani blogu.
Potrzebujesz:
- 400g truskawek,
- 100g mielonych migdałów,
- 175g miękkiego masła,
- 150g brązowego cukru,
- 150g mąki,
- 2 jajka,
- 3 łyżki mleka,
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub cukier waniliowy),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- kilka kropli naturalnego olejku lub ekstraktu migdałowego,
- 1-2 łyżki płatków migdałów do posypania z wierzchu
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C i przygotuj blachę o średnicy około 23 cm wykładając ją papierem do pieczenia. Oczyszczone truskawki pokrój na ćwiartki lub na połówki jeśli owoce są małe.
W misie miksera zmiksuj masło z cukrem na gładką masę. Dodaj jajka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, mielone migdały, wanilię i esencję lub ekstrakt migdałowy. Całość zmiksuj. Gotową mieszankę przełóż do blachy, wyrównaj. Na wierzchu ułóż truskawki i posyp płatkami migdałów.
Piecz około 1 godziny (do suchego patyczka). Po ostudzeniu możesz posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Anka
*Przepis z moimi zmianami ze strony www.agnieszkamaciag.pl
0 komentarzy:
Prześlij komentarz