Wspominałam kiedyś, że na pewno znajdziecie u nas sporo zup. I słowa dotrzymuję. Dziś kolejna propozycja na zupę krem. Jest słodka od groszku, ostra od papryczki i ma lekko wyczuwalny smak cukinii. Krewetki dodają jej egzotycznego charakteru.
Bardzo, bardzo dobra. Świetna na nadchodzącą jesień. Rozgrzeje i nasyci. A i sezon na cukinię w pełni. Zatem na zakupy i do dzieła!
Potrzebujesz:
- 1 duża cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 kg cukinii pokrojonej na 2 cm plastry,
- 250 g mrożonego groszku,
- 500 g bulion warzywnego,
- odrobinę ostrej papryki w proszku,
- około 10 krewetek oczyszczonych bez ogonów,
- oliwa z oliwek,
- masło
Cebulę i 3 ząbki czosnku obierz i zrumień na patelni na 1 łyżce oliwy. Dodaj cukinię i smaż do momentu, kiedy warzywa nabiorą koloru. Przełóż do garnka.
Na tę samą patelnię wlej kolejną łyżkę oliwy i podsmaż przez 2 minuty mrożony groszek. Przełóż go do garnka z cukinią. Do warzyw wlej bulion, posól i popieprz do smaku i gotuj około 15 minut na średnim ogniu.
Kiedy zupa jest gotowa i trochę przestygnie, przelej ją do misy blendera (możesz też użyć ręcznego, tzw. żyrafy) i zmiksuj zupę na gładki krem.
Pozostały ząbek czosnku posiekaj na drobno. Na niewielkiej patelni rozpuść masło i wrzuć posiekany czosnek wraz z przygotowanymi krewetkami. Całość posól i odrobinę popieprz. Smaż około 2-3 minuty.
Zmiksowaną zupę nalej do miseczek. Na wierzch rozłóż po kilka krewetek. Możesz posypać natką pietruszki.
Smacznego!
Myślałyśmy, że z cukini robiłyśmy już wszystko - bo obie ją kochamy, a tu proszę, jaka pyszna inspiracja!! Coś czuję, że będziemy Cię często odwiedzać! :)
OdpowiedzUsuń- a przy okazji, zapraszamy do nas!
Zaglądajcie koniecznie. Już za kilka dni świetny przepis z cukinią w roli głównej. Ciekawe czy tym razem też Was zaskoczymy:) I dzięki za zaproszenie, już do Was zaglądam:)
Usuńbardzo fajny przepis, zapisuje do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńMagda, polecamy i czekamy na relację jak smakowało:)
Usuń