Bardzo łatwa a jednocześnie efektowna tarta z jabłkami. Świetnie smakuje zarówno solo jak i podana z waniliowymi lodami lub bitą śmietaną (wiem, wiem…mega kaloryczne ;) ).
Ciasto możecie przygotować rano a upiec ją przed samym podaniem. Na pewno skusi się na nią każdy łasuch i wielbiciel szarlotki. Smacznego!
Potrzebujesz:
- 1 i 1/4 szklanki mąki,
- 2 łyżki cukru,
- 3 łyżki bardzo zimnej wody,
- 125 g masła pokrojonego w drobną kostkę,
- szczypta soli,
- 4 duże jabłka obrane z usuniętymi gniazdami, podzielone na cząstki (najlepiej przekroić jabłko na pół, a następnie każdą połówkę na 6 części),
- 6 łyżek cukru,
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1 łyżka mąki,
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta,
- 3 łyżki dżemu morelowego
Wykonanie:
Mąkę wymieszaj z cukrem i solą, dodaj masło, wodę i całość szybko zagnieć (możesz to zrobić również w malakserze). Gotowe ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
W czasie kiedy ciasto się chłodzi przygotuj nadzienie: jabłka posyp 4 łyżkami cukru i cynamonem. Całość wymieszaj. W oddzielnej miseczce wymieszaj pozostały cukier i mąkę. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj go na kształt koła o średnicy 28-30 cm. Najlepiej wałkować ciasto na papierze do pieczenia lub silikonowej macie, którą następnie wraz z rozwałkowanym ciastem przenieś na blachę (z wyposażenia piekarnika).
Nastaw piekarnik na 200 stopni C.
Rozwałkowane ciasto posyp mieszanką cukru i mąki pozostawiając około 5 cm od brzegu na zawinięcie ciasta do środka. Na tak przygotowane ciasto wyłóż jabłka. Zawiń brzegi do środka.
Zawinięte brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz około 40 minut, aż ciasto stanie się pięknie przypieczone. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj jeszcze ciepłe jabłka dżemem morelowym, który uprzednio należy rozgrzać w rondelku.
Smacznego!
0 komentarzy:
Prześlij komentarz