Lubicie jednogarnkowe dania? Ja uwielbiam. Po pierwsze to duża oszczędność czasu, po drugie można mieszać różne smaki, które potrafią się świetnie ze sobą komponować, a po trzecie co ważne dla mnie - roślinożercy - zawsze znajduje się w nim sporo warzyw.
Tak jak chociażby w poniższym przepisie. Ryż i jesienne warzywa. Pycha. Podany przepis jest tylko propozycją, to jakich warzyw użyjecie pozostawiamy już Waszej fantazji. Dorzućcie do tego podsmażoną pierś z kurczaka lub krewetki a uzyskacie jeszcze bardziej sycące danie.
Potrzebujesz:
- 2 cukinie,
- 3 cebule,
- 2 papryki,
- 30 dag dojrzałych pomidorów,
- migdały w płatkach lub/i ziarna słonecznika lub /i pestki dyni,
- 30 dag ryżu długoziarnistego,
- 600 ml bulionu z jarzyn,
- oliwa/olej,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 3 ząbki czosnku,
- ostra papryczka (opcjonalnie),
- sól, pieprz
Wykonanie:
Obierz i posiekaj cebulę. W sporym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż na niej cebulę. Dodaj suchy ryż i smaż przez 2 minuty.
Następnie wlej bulion, dodaj kurkumę i czosnek. Całość zagotuj. Przykryj i dalej gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Co jakiś czas zamieszaj ryż.
W tym czasie pokrój paprykę i pomidory w kostkę oraz cukinię w talarki lub w kostkę. Dodaj warzywa do ryżu i gotuj przez kolejne 10 minut pamiętając o mieszaniu co jakiś czas.
Tak przygotowany ryż przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp migdałami i podpiecz kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Podawaj z sałatą.
Smacznego!
Pięknie i smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńI świetnie smakuje:)
UsuńWygląda bajecznie! Moje oczy są usatysfakcjonowane! :)
OdpowiedzUsuńPs. Pozdrawiam i zapraszam do nas! :) Do kuchni matki i córki.
Dziewczyny, dzięki za jak zawsze miły komentarz:)
Usuńuwielbiam takie wegetariańskie i sycące dania!
OdpowiedzUsuńMagdalena, to tak jak my. A jeszcze jak się same robią to już w ogóle ideał:)
OdpowiedzUsuń