31 października 2014

Zupa grzybowa (z kurkami)

Zupa grzybowa (z kurkami)

Czy w Waszych rejonach były w tym sezonie grzyby? Ja muszę przyznać z ogromną przykrością, że tam gdzie z reguły urządzamy grzybobranie, w tym roku była całkowita posucha w kwestii grzybów.
Była piękna, słoneczna i ciepła jesień, co niestety sprawiło, że nie było grzybów. Dobrze, że mam jeszcze trochę zapasów z ubiegłego roku i mogę przygotować coś z dodatkiem grzybów, a tym samym choć trochę poczuć klimat grzybobrania.
Dlatego też proponuję Wam dzisiaj zupę grzybową. Moja Mama robi świetne kurki w zalewie, które idealnie nadają się na zupę, ale możecie wykorzystać również świeże (jeśli macie takie to bardzo zazdroszczę) czy mrożone. Zupa jest bardzo prosta do wykonania, nie ma w niej żadnych skomplikowanych składników. Jest aromatyczna, rozgrzewająca i sycąca.

Potrzebujesz:
  • 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego*,
  • 2 niewielkie marchewki pokrojona w cienkie plasterki,
  • 4-5 ziemniaków pokrojonych w małą kostkę,
  • 1 mała pietruszka pokrojona w cienkie plasterki,
  • 1 por pokrojony w cienkie plasterki,
  • 1/2 małego selera pokrojonego w słupki,
  • 150 g kurek dokładnie oczyszczonych i umytych (świeżych, mrożonych lub w zalewie wodnej ze słoika),
  • kawałek cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę,
  • natka pietruszki drobno posiekana,
  • śmietana słodka,
  • oliwa lub masło
*zupę możesz ugotować również na skrzydełkach kurczaka. W tym celu zagotuj wodę ze skrzydełkami, następnie zdejmij tak zwaną „szumowinę”, dołóż warzywa i dalej postępuj zgodnie z poniższym przepisem.

Wykonanie:
Zagotuj bulion. Wrzuć do niego wszystkie warzywa i gotuj przez kilka minut. Na małej patelni rozgrzej odrobinę oliwy (lub masła jeśli wolisz) i przesmaż cebulkę przez około 2 minuty. Jeśli używasz grzybów świeżych lub mrożonych dorzuć je teraz na patelnię. Kurki z zalewy nie wymagają przesmażania. Podsmażaj grzyby przez 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając.
Następnie przełóż je do garnka z zupą i gotuj całość pod częściowym przykryciem około 10-15 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Na koniec dodaj słodką śmietankę zaczynając od 1/3 kubeczka. Jeśli smak Ci odpowiada na tym poprzestań. Wsyp natkę pietruszki pozostawiając część do posypania po wierzchu.

Zupa grzybowa z kurkami
Zupa grzybowa z kurek
grzybowa z kurek


Smacznego!



0 komentarzy:

Prześlij komentarz