28 października 2014

Sernik dyniowy

sernik dyniowy

Sernik w sam raz na wieczór Halloween. Świetnie wygląda i ma cudowny korzenny smak, który rozgrzeje każdego w jesienne popołudnia.
Sernik jest łatwy w przygotowaniu, należy jedynie pamiętać o wcześniejszym przygotowaniu puree z dyni. Ja z reguły piekę na raz dwie czy trzy dynie i mogę się oddawać kulinarnemu  dyniowemu szaleństwu. A wracając do sernika, to bardzo, bardzo polecam. Smakuje i dużym i małym.

Potrzebujesz:

Spód:

  • 250 g ciasteczek typu "Digestive" (mam ostatnio problemy z kupieniem tych ciasteczek, ale znakomicie zastępują je nasze rodzime "Krakuski"),
  • 80 g rozpuszczonego masła,
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika,
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
Masa serowa:

  • 750 g twarogu "z wiaderka",
  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 jajka i 1 żółtko,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 190 g drobnego cukru do wypieków,
  • 425 g puree z pieczonej dyni (pokrój dynie wraz ze skórą na większe kawałki, usuń nasiona a dynię ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj i piecz przez jakiś 1,5 godziny w 180 stopniach C.). Po upieczeniu zmiksuj na puree,
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
Wykonanie:

Przygotuj tortownicę wielkości 24-26 cm (ja miałam 26) wykładając ją papierem do pieczenia.
Pokrusz bardzo dokładnie ciasteczka, dodaj do nich rozpuszczone masło i wszystko porządnie wymieszaj aż uzyskasz masę o konsystencji mokrego piasku (oczywiście możesz to zrobić w malakserze). Tak przygotowaną masą wyłóż spód i boki tortownicy dokładniej ugniatając
Nagrzej piekarnik do 170 stopni C.
Wszystkie składniki na masę serową zmiksuj dokładnie na gładką masę. Nie miksuj jednak zbyt długo, bo napowietrzysz masę i sernik urośnie – nie o to nam chodzi :)
Masę serową wyłóż na ciasteczkowy spód, wyrównaj wierzch. Włóż do piekarnika i obniż temperaturę do 150 stopni C. Piecz około 1 godziny i 15 minut. Po wyjęciu i przestudzeniu włóż do lodówki najlepiej na całą noc. Udekoruj wedle uznania. U mnie był to pomarańczowy barwnik w sprayu i czarny żel.

dyniowy sernik
dyniowy sernik na halloween
sernik dyniowy na halloween
sernik dyniowy dekorowany
dekorowany sernik dyniowy


Smacznego!


10 komentarzy:

  1. Witam,
    jaki piękny wypiek; wygląda baaardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie udekorowany! Musiał bosko smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiał być pyszny, co do tego nie mam wątpliwości

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobno był;) Dziewczyny, zachęcam do spróbowania!

      Usuń
  4. Pysznie i w klimacie Halloween!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ zgrabna ta pajęczyna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gin, dziękuję. W wersji " po zdjęciach" były jeszcze całe stada pająków zrobione przez nasze dzieci:)

      Usuń