Zjem curry w każdej postaci. Ostatnio, nie mając nic konkretnego na kolację, wrzuciłam na patelnię pastę curry, kilka warzyw, mleko kokosowe i dodałam kalafior, który pozostał mi z poprzedniego dnia. Wyszło absolutnie doskonałe danie.
Prosto i wegetariańsko. Dokładny przepis pewnie kiedyś tu znajdziecie. A tymczasem curry z indykiem i ananasem. Kolejne świetne połączenie. Może niezbyt świąteczne, ale kto powiedział, ze przez cały grudzień mamy jeść rybę czy pierogi. Na to przyjdzie czas w Wigilię. A tymczasem, w biegu pomiędzy zakupami prezentowymi a myciem okien (to nie u mnie akurat ;) ) warto zjeść coś lekkiego i sycącego bo jak jest za oknem każdy widzi...
Potrzebujesz:
- 75 g fileta z indyka,
- 3 pomidory,
- 1 puszka ananasa,
- 1 czerwona papryka,
- 2 marchewki,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 ziemniaki,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 liść laurowy,
- 3 łyżki przyprawy curry w proszku,
- sok z 1 cytryny,
- 2 jogurty naturalne,
- 2 łyżki oliwy,natka pietruszki
Przygotuj marynatę:
W miseczce wymieszaj 1 jogurt, 2 łyżeczki curry, posiekany czosnek i sok z cytryny. Mięso pokrój w 2 cm kawałki i włóż do przygotowanej marynaty. Wymieszaj i odstaw na 30 minut.
W czasie kiedy mięso się marynuje umyj paprykę i obierz marchewkę, ziemniaki i cebulę. Paprykę i ziemniaki pokrój w kostkę, marchew w plasterki, cebulę w drobną kostkę. Usuń skórkę z pomidorów (najlepiej je sparzyć) i pozbądź się pestek.
Na patelni lub w rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę i podsmaż na małym ogniu przez 5 minut pokrojone cebule, liść laurowy i cynamon. Do podsmażonej cebuli dodaj mięso i ciągle mieszając smaż jeszcze przez kilka minut. Dodaj marchewkę, paprykę, pomidory i ziemniaki. Posól, przykryj i gotuj przez około 25 minut. Po tym czasie włóż do mięsa pokrojonego w kostkę ananasa, drugi jogurt, łyżkę proszku curry i gotuj przez kolejne 10 minut. Posyp posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Podawaj z ryżem i sałatą.
Smacznego!
0 komentarzy:
Prześlij komentarz