Pyszny zimowy deser. Jędrne gruszki duszone w czerwonym winie z dodatkiem korzennych przypraw i miodu. Słodkie, aromatyczne i rozgrzewające.
Będą doskonałym zwieńczeniem rodzinnego obiadu i świetną alternatywą dla ciast i ciężkich deserów.
Potrzebujesz (dla 4 osób):
- 4 jędrne gruszki,
- 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
- 1 szklanka wody,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 1 laska cynamonu,
- 2 łyżki miodu,
- kilka goździków
Wykonanie:
Gruszki obierz ze skórki pozostawiając ogonki. Wino i wodę wlej do garnka, dodaj przyprawy, miód a na koniec włóż gruszki. Całość gotuj około 50 minut obracając owoce co jakiś czas tak, aby się równomiernie zabarwiły. Gotowe gruszki powinny być miękkie, ale nadal jędrne. Tak przygotowane gruszki możesz podawać z lodami, gęstym jogurtem lub śmietaną. Możesz również podawać ze zredukowanym sosem, w którym owoce się gotowały – w tym celu po wyjęciu gruszek podgotuj sos jeszcze przez kilka minut, aż będzie gęsty i lepki.
Smacznego!
robiłam kiedyś coś podonego :) pyszy deserek! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNam też bardzo przypadł do gustu:)
Usuńrobiłam :) ale podawałam z czekoladą.
OdpowiedzUsuńKarmel-itka, z czekoladą to już pełna rozpusta ale oczywiście spróbujemy:)
UsuńŚwietna alternatywa dla ciężkich i słodkich deserów. Gruszki wyglądają apetycznie!
OdpowiedzUsuńTo prawda, taki deser świetnie się sprawdza po wyjątkowo ciężkim obiedzie:)
UsuńAby uzyskać zabarwienie także w środku, ja zalewam gruszki winem i wkładam na kilkanaście godzin do lodówki... Dopiero potem gotuję - pyszności :)
OdpowiedzUsuńAgata, wielkie dzięki za podpowiedź. Wypróbujemy!
Usuń