Ciasto, które zawsze wychodzi. Zaangażujcie dzieci do oblepiania tortownicy i posypywania cynamonem i cukrem pudrem.
Składniki na ciasto:
- 50 dag mąki
- 1 szklanka cukru
- 15 dag masła
- 4 żółtka
- 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki śmietany
- 2 kg jabłek
- 2 cukry waniliowe
- 3 łyżeczki cynamonu
- Przygotowujemy ciasto własnymi rękoma – wszystkie składniki wyrabiamy, dodajemy śmietanę aby ciasto było gładkie i odchodziło od rąk.
- 1/3 ciasta wkładamy na dno tortownicy posmarowanej masłem lub przykrytej papierem do pieczenia i podpiekamy spód około 20 minut
- Kolejną 1/3 ciasta okładamy boki tortownicy. Następnie wkładamy jabłka pokrojone w kostkę lub starte na tarce i posypane cukrem pudrem oraz cynamonem. Możemy też wykorzystać śliwki (także mrożone) albo pomieszać śliwki z jabłkami.
- Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy jabłka. Jeśli nie uda Ci się rozwałkować ciasta, zetrzyj je na tarce bezpośrednio na jabłka.
- Upieczone ciasto podajemy posypane cukrem pudrem z lodami lub bitą śmietaną, na ciepło lub po wystudzeniu.
Pachnie to wszystko przepięknie :)
0 komentarzy:
Prześlij komentarz