27 listopada 2013

Jabłecznik

Jabłecznik - ciasto, które zawsze wychodzi

Ciasto, które zawsze wychodzi. Zaangażujcie dzieci do oblepiania tortownicy i posypywania cynamonem i cukrem pudrem. 

Składniki na ciasto:

  •     50 dag mąki
  •     1 szklanka cukru
  •     15 dag masła
  •     4 żółtka
  •     2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
  •     4 łyżki śmietany
Nadzienie:
  •     2 kg jabłek
  •     2 cukry waniliowe
  •     3 łyżeczki cynamonu
Pieczenie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut



  1. Przygotowujemy ciasto własnymi rękoma – wszystkie składniki wyrabiamy, dodajemy śmietanę aby ciasto było gładkie i odchodziło od rąk.
  2. 1/3 ciasta wkładamy na dno tortownicy posmarowanej masłem lub przykrytej papierem do pieczenia i podpiekamy spód około 20 minut
  3. Kolejną 1/3 ciasta okładamy boki tortownicy. Następnie wkładamy jabłka pokrojone w kostkę lub starte na tarce i posypane cukrem pudrem oraz cynamonem. Możemy też wykorzystać śliwki (także mrożone) albo pomieszać śliwki z jabłkami.
  4. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy jabłka. Jeśli nie uda Ci się rozwałkować ciasta, zetrzyj je na tarce bezpośrednio na jabłka.
  5. Upieczone ciasto podajemy posypane cukrem pudrem z lodami lub bitą śmietaną, na ciepło lub po wystudzeniu.

Pachnie to wszystko przepięknie :)

0 komentarzy:

Prześlij komentarz