16 stycznia 2014

Zupa krem z groszku

Zupa krem z groszku

Dziś kolejna propozycja szybkiej i pożywnej zupy. Kremy mają tę zaletę, że robi się je błyskawicznie, mają małą liczbę składników, ale za to ogrom smaku. Tym razem poszły w ruch ziarenka groszku.  
Krem z groszku ma piękny zielony kolor, jest aksamitny i ma w sobie cudowną słodycz. Zapewniam Was, że zrobienie jej zajmie Wam tyle czasu ile trwają reklamy w przerwie filmu na niektórych kanałach TV. Zatem do dzieła!
   
Potrzebujesz na 2 porcje:


  • 1 łyżkę masła lub oliwy
  • 1/2 cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 opakowanie mrożonego groszku (ok. 225g)
  • 75 ml wody
  • około 350 ml mleka
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka przyprawy chilli (lub do smaku)
  • 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:

W garnku rozgrzej na małym ogniu masło lub oliwę. Dodaj cebulę i podsmaż ją bez zrumienienia do miękkości przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając.
Dodaj groszek (bez rozmrażania) i wlej wodę. Zwiększ ogień do średniego i gotuj pod przykryciem do zmiękczenia groszku (około 10 minut). Dodaj 300 ml mleka, dopraw solą, pieprzem i mieszając zagotuj. Następnie zmiksuj zupę na gładki krem. Wlej z powrotem do garnka, zagotuj i jeśli jest taka potrzeba dolej jeszcze trochę mleka. Dopraw do smaku chilli, i sokiem z cytryny. Krem możesz podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub zupełnie sam.


Efekt:


Zupa krem z groszku przybranie


Zupa krem z groszku podany

Smacznego!


Inspiracją był przepis z www.greenkitchenstories.com

5 komentarzy:

  1. zbity garnek od blendera ( ominęłam etap przestudzenia zupy przed zmiksowaniem) poza stratą blendera zupa genialna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj, przykro mi z powodu blendera:( Cieszę się, że przynajmniej zupa smakowała:)
    ps. Ja nauczyłam się studzić zupę przed miksowaniem po tym jak mi gorąca zupa rozsadziła dzbanek blendera...

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj będę robić zupkę z Twojego przepisu. Zobaczymy jak wyjdzie :-)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ula, konieczne daj znać jak smakowała. I nie zapomnij o chilli:) Bez niej zupa może wyjść mdła.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja będę robiła tą zupkę jutro :) wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń