Piękne kolorowe babeczki z kruchego ciasta. Nadziane tym co tylko Ci do głowy przyjdzie. My proponujemy kajmak. Osobiście uwielbiam.
Jest słodki, konkretny. Takie smaki lubię. Wspaniale smakuje przełamany kwaśnymi owocami albo polany czekoladą i posypany orzechami…..chociaż to już jest lekka dekadencja :)
Aha! I nie wyrzucajcie białek, które pozostaną Wam po zrobieniu tych babeczek*. Za chwilę zaproponujemy Wam fantastyczną bezę.
Składniki na ciasto:
- 30 dag mąki
- 15 dag zimnego masła
- 10 dag cukru
- 4 żółtka
- 1 puszka masy kajmakowej (możesz też przygotować ją sama. W tym celu włóż do garnka z wodą zamkniętą puszkę słodzonego mleka skondensowanego i gotuj przez 2 godziny. Pamiętaj! Otwórz dopiero jak wystygnie.)
- płatki migdałowe
- kolorowe posypki
- pestki granata
- świeże owoce (wersja raczej letnia)
- bita śmietana
- polewa z czekolady itp.
Z powyższych składników zagniatamy szybko ciasto. Robimy z niego kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Nastawiamy piekarnik na 180 st C. Smarujemy masłem foremki na babeczki ( ja używałam staromodnych, blaszanych. Wg mnie najlepszych). Każdą foremkę oklejamy schłodzonym ciastem (dajcie to zrobić dzieciakom. Poradzą sobie znakomicie!)).
Gotowe babeczki pieczemy przez ok. 15 minut (jak zawsze pamiętajcie o sprawdzeniu kilka minut wcześniej Waszych wypieków, bo Wasz piekarnik może piec szybciej/wolniej).
Do wystudzonych babeczek nakładaj kajmak, owoce, posypki i co Ci jeszcze wyobraźnia podpowie.
*białka można mrozić (najlepiej w foliowych woreczkach)
Efekt:
Smacznego!
piękne!
OdpowiedzUsuńDziękujemy:)
UsuńBabeczki wyglądają naprawdę obłędnie!
OdpowiedzUsuńDziękujemy. I są pyszne:)
UsuńDla każdego coś dobrego- do wyboru :)
OdpowiedzUsuńmp - to na wypadek gdyby goście byli wybredni :) Każdy znajdzie coś dla siebie
Usuń