To ciasto gościło kiedyś na wszystkich rodzinnych imprezach. Potrafiła je zrobić każda gospodyni domowa. W latach dziewięćdziesiątych kiedy zachłysnęliśmy się nowościami kulinarnymi z zachodu pleśniak zszedł na drugi plan.
Ale od jakiegoś czasu znów zaczyna królować „u cioci na imieninach”. Najlepszego pleśniaka robi mój kolega z pracy. Niestety jest oporny na prośby swoich współpracowników o jego przygotowanie, więc mamy go okazję kosztować bardzo rzadko (pleśniaka, nie kolegę :) ). Ale z drugiej strony jak już zrobi to mamy wielką niespodziankę.
Długo nie lubiłam tego ciasta. Według mnie było w nim wszystkiego za dużo. I ta piana, brrr. Kilka lat temu jednak jakoś się przełamałam i zyskał moją aprobatę. I paradoksalnie doceniam w nim właśnie to, że jest tak różnorodny. Cierpkie konfitury świetnie przełamują słodycz bezowej piany, a kruche ciasto pięknie wszystko łączy. Poniższy pleśniak jest prawie tak dobry jak kolegi. Oczywiście tamten to wzór niedościgniony.
Potrzebujesz:
- 4 szklanki mąki,
- 250 g masła,
- 5 surowych żółtek,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru,
- 3-4 łyżki kakao
Piana:
- 5 białek,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 0,5 szklanki cukru pudru
Ponadto:
- 2 słoiki konfitur/dżemu z czarnej porzeczki
Z powyższych składników zagnieć ciasto i podziel je na 3 części. Do jednej z nich dodaj kakao (około 3-4 łyżki). Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wypełnij jedną częścią ciasta bez kakao. Pozostałe dwie części owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.
Ciasto w blaszce posmaruj konfiturami i włóż do lodówki na około 20 minut. W tym czasie ubij pianę z białek. Kiedy piana jest trochę ubita dodaj do niej cukier puder i ubijaj dalej. Na końcu delikatnie wmieszaj mąkę.
Nastaw piekarnik na 180 stopni C.
Wyjmij z lodówki blachę z ciastem i konfiturami oraz odłożoną część ciasta z kakao. Na całą powierzchnię z konfitur zetrzyj na tarce ciemne ciasto. Na to wyłóż delikatnie ubitą pianę z białek. Wyrównaj. Na wierzch zetrzyj trzecią cześć ciasta. Piecz około 40 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
To jedno z moich ulubionych ciast:)
OdpowiedzUsuńo tak, my też uwielbiamy:)
UsuńUwielbiam! Latem robię z czereśniami :)
OdpowiedzUsuńWow! Z czereśniami musi smakować cudownie!
Usuńwygląda bardzo smacznie, lubię to ciasto:)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie i jest smaczne:)
OdpowiedzUsuń