13 kwietnia 2014

Ciabatta z bekonem i mozarellą


Ciabatta z bekonem i mozarellą

Ta kanapka gości na naszym stole dość często. Uwielbiamy ją oboje z mężem (dziecko nadal w fazie „fuuuj”) więc przygotowujemy ją zimą, kiedy mamy ochotę na ciepłe śniadanie albo latem kiedy wieczór poprzedzający był obfity w alkohol.
Ta pożywna kanapka od razu stawia na nogi. Myślę sobie zresztą, że na takim "zakrapianym" wieczorze też się świetnie sprawdzi. W końcu to bomba węglowodanowa. My polecamy wersję z naszym ulubionym zestawem warzyw, ale to tylko sugestia. Najważniejsza jest baza, resztę pozostawiamy Twojej wyobraźni.
 

Potrzebujesz:
  • ciabatta (na jedną osobę 1 mała lub pół większej),
  • bekon pokrojony w cieniutkie plasterki (4 plasterki na osobę),
  • mała kulka mozarelli pokrojona w plastry,
  • kilka listków rucoli,
  • kilka plasterków pomidora i świeżego ogórka,
  • masło/oliwa,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka ketchupu

Wykonanie:
Podgrzej piekarnik do 150-160 stopni.
Ciabattę przekrój na dwie części, każdą posmaruj odrobiną masła lub skrop oliwą. Włóż kromki do piekarnika na jakieś 4 minuty. Na zimnej patelni ułóż plastry bekonu i podsmażaj je na średnim ogniu aż będą rumiane (ale nie spalone!). W tym czasie wymieszaj w małej miseczce ketchup i majonez.
Podsmażony bekon ułóż na jednej części gorącej ciabatty. Na drugiej części połóż plastry mozarelli. Zapiekaj przez kolejne 3 minuty aż ser się ładnie rozpuści. Wyjmij pieczywo z piekarnika, posmaruj sosem, połóż rucolę, pomidora i ogórka, złóż dwie części tworząc kanapkę. 


Ciabatta z bekonem i mozarellą i sosem
Ciabatta z bekonem i mozarellą i rukolą
Ciabatta na ciepło z bekonem i mozarellą
Ciabatta na ciepło z bekonem sosem i mozarellą
Ciabatta na ciepło z bekonem rucolą i mozarellą
Ciabatta na ciepło z bekonem i serem


Smacznego!



0 komentarzy:

Prześlij komentarz