10 kwietnia 2014

Truskawki zapiekane pod ciastem

Truskawki zapiekane pod ciastem

Deser przywołujący wspomnienie letniego popołudnia. Aromatyczny, słodki, przepyszny. Świetnie sprawdzi się jako deser po niedzielnym obiedzie albo na podwieczorek z przyjaciółką.
Robi się go szybko, a dodatkowo możesz prace podzielić na etapy. Zachęcamy do skorzystania z pomocy dzieciaków przy jego wykonaniu. Mogą miksować truskawki albo mieszać składniki ciasta. Taki samodzielnie wykonany deser smakuje od razu lepiej :)

Potrzebujesz:
  • 1 opakowanie mrożonych truskawek (lekko rozmrożone i zmiksowane)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 4 małe foremki do zapiekania

Ciasto:
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki stołowe mleka,
  • 5 łyżek roztopionego, schłodzonego masła

Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Wymieszaj truskawki z cukrem i przełóż je do foremek.
W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj jajko i mleko. Na końcu dodaj masło i wymieszaj całość. Ciasto powinno być kleiste i gęste.
Wyłóż ciasto na truskawki. Piecz 30-40 minut. Podawaj gorące z dodatkiem lodów lub jogurtu naturalnego.

Truskawki zapiekane pod ciastem przygotowanie ciasta
Truskawki zapiekane pod ciastem miseczki
Truskawki zapiekane pod ciastem nakładanie ciasta
Truskawki zapiekane pod ciastem upieczone
Truskawki zapiekane pod ciastem i herbatką
Truskawki zapiekane pod ciastem udekorowane
Truskawki zapiekane pod ciastem sos
Truskawki zapiekane pod ciastem w środku



Smacznego!



Inspiracją był przepis z http://www.abeautifulmess.com/2013/07/blackberry-cobbler.html

2 komentarze: