A my nadal krążymy w orbicie śliwek. Ale jak nie krążyć kiedy tak bardzo zachwycają smakiem a są dostępne tak krótko. Dzisiaj mamy dla Was propozycję na kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką.
Ciasto podkręcone jest poprzez dodanie cynamonu i choć w przepisie poniżej przeczytacie, że cynamonu możecie użyć opcjonalnie to myślę sobie, że szkoda byłoby z niego zrezygnować bo po pierwsze nadaje ciastu ładny kolor, a po drugie śliwka i cynamon to bardzo dobrana para. A ja nie ukrywam, ze cynamon to moja ulubiona przyprawa i najchętniej dodawałabym go wszędzie.
Potrzebujesz:
- 1/2 kg mąki pszennej,
- 2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 250 g masła,
- 1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego),
- 2 żółtka,
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%,
- około 1 kg śliwek umytych, osuszonych i wypestkowanych (najlepsze węgierki),
- 5 łyżek mielonych migdałów,
- 5-6 łyżek cukru pudru,dodatkowo cukier puder do posypania
Przygotuj dużą blaszkę około 27 x 37 cm.
Na stolnicę przesiej mąkę razem z cynamonem (jeśli go używasz) i proszkiem do pieczenia, dodaj masło, cukier, żółtka i gęstą śmietanę. Wszystkie składniki razem posiekaj, szybko zagnieć ciasto i ulep z niego kulę (ciasto możesz przygotować również w malakserze). Tak przygotowane włóż do lodówki lub zamrażalnika na jakieś pół godziny.
W międzyczasie wymieszaj śliwki z mielonymi migdałami i cukrem pudrem.
Nagrzej piekarnik do 150 stopni C.
Ciasto wyjmij z chłodziarki, rozwałkuj pozostawiając 1/3 ciasta na wierzch. Rozwałkowanym plackiem wyłóż dno blaszki (możesz również wylepić ją ciastem jeśli nie uda Ci się go rozwałkować). Na ciasto rozłóż równomiernie śliwki rozcięciem do góry. Na wierzch zetrzyj pozostałą 1/3 ciasta.
Wstaw do piekarnika i przestaw temperaturę na 180 stopni C. Piecz około 45-60 minut do zarumienienia wierzchu. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
*Przepis z moimi zmianami ze strony www.kwestiasmaku.com
Pyszne ciasto, takie jesienne :)
OdpowiedzUsuńHmm, to prawda. Jesienne smaki...
Usuńmatko, jak to bosko wygląda!!!! A jak musi wspaniale smakować!
OdpowiedzUsuńZapraszam do nas! :)
Dziewczyny, zachęcamy do spróbowania!:)
UsuńMmm, wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam cynamon, szczególnie w takie chłodne, jesienne wieczory... :)
Gin, dla mnie cynamon, imbir i goździk codziennie już goszczą w wieczornej herbacie:)
Usuń