Na bazarach pełno śliwek. Małe, duże, fioletowe, czerwone, okrągłe, podłużne - czyste szaleństwo! Aż grzech nie korzystać z tych pyszności. Dlatego my staramy się wykorzystać śliwki gdzie tylko się da. Tym razem śliwki w wydaniu wytrawnym.
Mięso, śliwki i aromatyczny sos. Świetne jesienne danie. Polędwiczki z dodatkiem sera nie są przesuszone, a szynka parmeńska nadaje im wyrazistości. Śliwkowy sos z dodatkiem korzennych przypraw pachnie obłędnie. Naprawdę polecam.
Potrzebujesz:
Mięso:
- 500 g polędwiczki wieprzowej,
- 60 g sera camembert,
- 200 g szynki parmeńskiej, serrano lub szwarcwaldzkiej,
- 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy,
- sól,
- pieprz
- 300 g śliwek umytych i wypestkowanych (użyłam węgierki ale mogą być każde inne),
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka miodu,
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu (pomiń jeśli nie masz),
- 1/3 łyżeczki mielonej ostrej chili,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- sól,
- pieprz
Polędwiczkę pokrój na 2 cm plastry, rozbij na cieńsze filety, oprósz delikatnie solą i pieprzem. Na środku każdego filecika połóż cząstkę sera i zwiń mięso w rulonik a następnie owiń go plasterkiem szynki (nie trzeba używać wykałaczek).
Pozostałe składniki sosu umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj. Odstaw.
Na patelni rozgrzej oliwę z masłem. Włóż roladki i smaż około 5 minut z jednej strony, następnie przekręć na drugą stronę i smaż znów około 5 minut. Pozostałe dwie strony obsmaż jeszcze przez jakieś 2 minuty na każdą stronę.
Gotowe roladki zdejmij na talerz (większe roladki możesz jeszcze chwilę podsmażyć). Na patelnię po roladkach przełóż śliwki i smaż około 2 minut na większym ogniu co jakiś czas mieszając. Wlej przygotowany wcześniej sos i całość zagotuj. Na koniec dołóż mięso i całość podgrzej. Podawaj z ryżem lub kaszą np. jaglaną.
Smacznego!
*Przepis z moimi zmianami ze strony www.kwestiasmaku.com
SUPER ! PYSZNOŚCI!! TEN SOSIK MNIE KUSI ..MUSZĘ WYPRÓBOWAĆ...ZAPRASZAM NA MOJE ROLADKI Z CUKINIĄ I BOCZKIEM;POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/08/roladki-z-indyka-z-boczkiem-i-cukinia.html
Zuzanna, polecamy. Jest pycha. I na pewno zajrzymy do Ciebie:)
UsuńZachęcają swym wyglądem :)
OdpowiedzUsuńAgata, i naprawdę dobrze smakują.
UsuńJak dla mnie- połączenie idealne! :)
OdpowiedzUsuńKraina miodem płynąca, dzięki:)
UsuńKolejny juz przepis skopiowany z innego bloga: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/sliwki/poledwiczki_ze_sliwkami/przepis.html
OdpowiedzUsuńAnonimowy, po pierwsze jeśli już komentujesz coś na Moim blogu to należałoby się przedstawić. Po drugie jeśli przeczytałbyś przepis dokładnie zauważyłbyś dwie ważne kwestie:
OdpowiedzUsuń1. na dole przepisu ( i dotyczy to każdego przepisu, którego nie jesteśmy autorami ) jest podana informacja o jego źródle.
2. W przepisie wprowadziłam swoje zmiany - Ne kopiuję!!!
Mam nadzieję, że była to Twoja ostatnia wizyta na tym blogu. To jest miejsce dla ludzi życzliwych i tacy tu do tej pory zaglądali.