11 lutego 2014

Ciasto bananowe z suszoną śliwką i czekoladą

Ciasto bananowe z suszoną śliwką i czekoladą

Przepyszne ciasto. Wilgotne, bogate w bakalie z kawałkami rozpuszczonej czekolady. Piekę je dość często, bo uwielbiam zjeść kawałek do porannej kawy w pracy. Współpracownicy też nie narzekają :)
Podczas pieczenia roznosi się po domu cudowny zapach bananów i czekolady. Spróbujcie koniecznie.

Składniki:


  • 150 g roztopionego masła,
  • 175 g mąki pszennej,
  • 150 g drobnego cukru do wypieków,
  • 2 jajka,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 większe lub 4 mniejsze banany (rozgniecione),
  • 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady (posiekanej),
  • garść posiekanych dowolnych orzechów ,
  • 100 g suszonej śliwki pokrojonej na drobne kawałeczki
Wykonanie:
 
Nastaw piekarnik na 170 stopni.
Masło utrzyj z cukrem aż powstanie gęsta emulsja. Dodawaj pojedynczo jajka cały czas miksując, następnie dodaj rozgniecione banany, orzechy, czekoladę i śliwkę.
Do osobnej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj starannie. Całość przesyp do masy z bananami, mieszaj do połączenia składników.
Gotowe ciasto przelej do foremki keksówki (około 25-30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz przez około 45-55 minut (do tzw. suchego patyczka).

Efekt:


Ciasto bananowe z suszoną śliwką i czekoladą gotowe
Ciasto bananowe z suszoną śliwką i czekoladą smaczne


Smacznego!


Za inspirację posłużył mi przepis Nigelli Lawson, wprowadziłam jednak wiele zmian.


4 komentarze:

  1. Ręcznie trzeba mieszać? Nie mikserem? Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie mikserem! :) Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, uwielbiam chlebki bananowe, idealne na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gin, zgadzam się. Ja najbardziej lubię na ciepło posmarowane dobrym masłem:)

    OdpowiedzUsuń