Nazwa trudna, ale zapewniam że wykonanie tego placka jest wyjątkowo proste. I warto się za niego zabrać bo smakuje świetnie. Poniższy przepis to wariacja na temat placka lotaryńskiego. Wersji jego wykonania znajdziecie bez liku: z serem, z cebulką, z ziołami, itd. Nasza jest najprostsza z możliwych i jak zwykle zachęcamy do eksperymentowania i dokładania kolejnych składników.
Spróbujcie zrobić ten quiche i podajcie go do zimnego piwa (oczywiście bez alkoholu :) ). To połączenie smakuje wybornie!
Potrzebujesz:
Ciasto:
- 90 g miękkiego masła,
- 1 łyżeczka brązowego cukru,
- 190 g białej mąki,
- 2 żółtka ,
- kilka łyżek zimnej wody,
- szczypta soli
- 150 g bekonu pokrojonego w kostkę i podsmażonego,
- 4 jajka i 2 żółtka,
- 300 ml śmietany,
- sól, pieprz do smaku
Przygotuj formę do tarty o średnicy około 23 cm.
Składniki na ciasto przełóż do miski, szybko wyrób, zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę.
W tym czasie przygotuj nadzienie. W misce wymieszaj jajka i żółtka, następnie dodaj śmietanę, na końcu bekon i przyprawy.
Nastaw piekarnik na 180 stopni C.
Kiedy ciasto jest już odpowiednio schłodzone, wyjmij je z lodówki i rozwałkuj tak, aby jego średnica była odrobinę większa od formy, której używasz (najlepiej włóż je pomiędzy 2 arkusze papieru do pieczenia i rozwałkuj). Przenieś ciasto do formy wysmarowanej odrobiną masła lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj je widelcem w kilku miejscach i wylej na wierzch nadzienie. Piecz 40 minut aż wierzch będzie ładnie zrumieniony. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
*Przepis pochodzi z serwisu www.youtube.com: Quiche Lorraine - The Little Paris Kitchen: Cooking with Rachel
Ciekawa propozycja!! Pozdrawiam i zapraszam również do Nas!
OdpowiedzUsuńDzięki za zaproszenie. Zajrzymy na pewno:)
Usuńto musi być dobre...wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńTo naprawdę jest dobre:)
Usuń