Tak łatwego przepisu dawno tu nie pokazywaliśmy. Kilka składników, niewielka ilość pracy a wychodzi naprawdę pyszne danie.
Zresztą co tu dużo mówić: pieczarki, ser i makaron - czy to może źle smakować? Spróbujcie i przekonajcie się sami...
Potrzebujesz:
- 20 dkg pieczarek pokrojonych w plasterki,
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę,
- 1 małe opakowanie śmietany 18%,
- 100 g niebieskiego sera pleśniowego (Gorgonzola, Stilton, Blue Lazur - do wyboru),oliwa do smażenia,
- świeżo zmielony pieprz,
- posiekana natka pietruszki (opcjonalnie),
- ulubiony makaron (spaghetti, penne, etc..)
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć na nią cebule i pieczarki. Smaż około 3-4 minuty. W czasie kiedy pieczarki się smażą, przełóż do niewielkiego rondelka śmietanę i rozdrobniony ser. Podgrzewaj aż składniki dobrze się połączą (od czas do czasu zamieszaj). Do sosu ze śmietany i sera dodaj podsmażone pieczarki.
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją z opakowania. Gotowy makaron polej sosem serowym. Danie możesz posypać natką pietruszki. Podawaj z sałatą lub sałatką z pomidorów.
Smacznego!
Niebieski ser pleśniowy to będzie problem...
OdpowiedzUsuńElżbieta, a czemu? Można go już dostać w większości sklepów (np. firmy Turek). Powodzenia:)
Usuńfajna propozycja :) zapowiada sie przesmacznie;)
OdpowiedzUsuńI tak smakuje. Bardzo polecamy:)
Usuń