Wspaniała przekąska przed niewielkim obiadem albo propozycja na kolację w gronie znajomych. Bliny mimo tego, że są z mąki gryczanej są bardzo delikatne.
Kwaśna śmietana świetnie podkreśla ich smak a kawior dodaje im wykwintności. Oczywiście jest to tylko propozycja podania, możesz równie dobrze podać je w wersji słodkiej lub pozostać tylko przy śmietanie. Myślę, że dobrze będę smakowały również z cząstką awokado. Tak czy inaczej, zachęcam do przetestowania przepisu.
Potrzebujesz:
- 25 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 szklanki ciepłego mleka,
- 100 g mąki pszennej,
- 250 g mąki gryczanej,
- 1 żółtko,
- 50 ml roztopionego masła,
- 1 łyżeczka soli,
- olej
Wykonanie:
Najpierw przygotuj rozczyn: w miseczce wymieszaj drożdże z cukrem, dodaj 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżki mąki pszennej. Przykryj ściereczką i pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia.
W drugiej misce wymieszaj przesianą mąkę gryczaną z resztą mąki pszennej, resztą mleka, żółtkiem, roztopionym masłem i solą. Kiedy drożdże już podrosną, przełóż je do miski z mąką, wymieszaj łyżką, ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
Po tym czasie rozgrzej na patelni olej i smaż placuszki z każdej strony po jakieś 2 minuty. Uważaj aby olej nie był zbyt gorący bo bliny spalą się z zewnątrz a będą surowe w środku.
Podawaj na ciepło z kleksem kwaśniej śmietany, kawałkiem łososia, kawiorem i koperkiem.
Smacznego!
* Przepis na bliny zapożyczyłam ze strony www.kwestiasmaku.com
fajnie podane, dla mnie bez kawioru;
OdpowiedzUsuńhttp://magicznakuchnia.blox.pl
Dziękujemy. Może być i bez kawioru:)
Usuń