Ciasta i desery z makiem należą do moich ulubionych. Nie lubię jednak "zabawy" z mieleniem maku. Dlatego najczęściej wyszukuję takie przepisy, w którym to mielenie nie jest konieczne. Do takich deserów należy właśnie surowy makowiec.
Wykonanie makowca jest banalnie proste i szybkie. Na każdym etapie pracy nad nim nie mogłam się oprzeć pokusie oblizywania łyżki.
Bardzo polecam, zwłaszcza tym, którzy jak ja, lubią "dużo maku, a mało ciasta". A że mak kojarzy się z zimą i ze świątecznymi smakołykami? No cóż, widać nie każdemu :)
Potrzebujesz:
Spód:
- 100 g orzechów włoskich,
- 100 g szklanki orzechów laskowych,
- 200 g rodzynek,
- szczypta soli,
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szklanka mielonego suszonego maku,
- 3/4 szklanki mleka kokosowego,
- 100 g orzechów nerkowca,
- przegotowana (ale nie gorąca) woda,
- 1/2 szklanki syropu z agawy lub miodu,
- skórka otarta z jednej pomarańczy
Wykonanie:
Dzień przed przygotowaniem ciasta mak zalej mlekiem kokosowym a nerkowce zalej wodą. Tak przygotowane orzechy i mak pozostaw na noc.
Następnego dnia zmiel w malakserze orzechy włoskie i laskowe. Dodaj do nich rodzynki i miel aż masa zacznie się ze sobą sklejać. Pod koniec dodaj gałkę i sól. Gotową masę przełóż do okrągłej blachy (około 20-21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotowany wcześniej mak i nerkowce przełóż do miski malaksera, dodaj syrop lub miód i skórkę z pomarańczy. Całość dokładnie zmiksuj. Gotową masę makową przełóż na orzechowo-rodzynkowy spód. Wyrównaj i polej ulubioną polewą czekoladową. Udekoruj migdałami, orzechami, tartą skórką pomarańczy, etc..
Smacznego!
Inspiracją był przepis ze strony www.medytujemy.pl
W tym momencie poleciała mi ślinka, bo kocham wszystko co ma w sobie mak. Makowiec wyszedł Ci perfekcyjny!
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki:)
UsuńSmaczny posiłek :)
OdpowiedzUsuńoj smaczny:)
Usuńuwielbiam takie surowe ciasta, zawsze są obłędnie słodkie i napakowane zdrowymi kaloriami- super!
OdpowiedzUsuńDokładnie taki jest też ten makowiec! Ale ja jakoś zawsze mam wrażenie, że jak jem ten mak i te bakalie to jem samo zdrowie:)
UsuńTeż wolę więcej maku niż ciasta, więc jestem zachwycona tym przepisem :) No i wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńI jest przepyszny. Bardzo polecam.
UsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDzięki gin:)
Usuńnie rozumiem. piszesz ze nie lubisz zabawy z mieleniem maku, a w tym przepisie trzeba....
OdpowiedzUsuńmonikacookies85, na szczęście jest dostępny na rynku mak już zmielony. I ja z niego korzystam:)
Usuńno tak...:P
Usuńmonikacookies85, na szczęście jest dostępny na rynku mak już zmielony. I ja z niego korzystam:)
OdpowiedzUsuńSłuchajcie, jeśli szukacie diety pudełkowej w Gdyni lub okolicach to z tego co wiem warto ją zamówić tutaj https://www.lightbox.pl/catering-dietetyczny-krakow. Na prawdę robią tutaj świetne jedzenie i zawsze dostarczają je na czas!
OdpowiedzUsuń