27 września 2014

Ciasto kruche ze śliwkami

Ciasto kruche ze śliwkami

A my nadal krążymy w orbicie śliwek. Ale jak nie krążyć kiedy tak bardzo zachwycają smakiem a są dostępne tak krótko. Dzisiaj mamy dla Was propozycję na kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką.

25 września 2014

Polędwiczki wieprzowe z camembertem w sosie śliwkowym

Polędwiczki wieprzowe z camembertem w sosie śliwkowym

Na bazarach pełno śliwek. Małe, duże, fioletowe, czerwone, okrągłe, podłużne - czyste szaleństwo! Aż grzech nie korzystać z tych pyszności. Dlatego my staramy się wykorzystać śliwki gdzie tylko się da. Tym razem śliwki w wydaniu wytrawnym.

21 września 2014

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Jeszcze jakiś czas temu na hasło "może zrobiłabyś knedle..." popukałabym się w głowę. Knedle? Mąka? Brudny blat, ręce? Nie ma mowy! Jednak jak widać "nigdy nie mów nigdy" i tak to w ostatni weekend sama zapragnęłam knedli. I to najlepiej takich samych jakie robiła moja Babcia.

17 września 2014

Zupa krem z cukinii i groszku z krewetkami

Zupa krem z cukinii i groszku z krewetkami

Wspominałam kiedyś, że na pewno znajdziecie u nas sporo zup. I słowa dotrzymuję. Dziś kolejna propozycja na zupę krem. Jest słodka od groszku, ostra od papryczki i ma lekko wyczuwalny smak cukinii. Krewetki dodają jej egzotycznego charakteru.

14 września 2014

Placek lotaryński (Quiche Lorraine)

Quiche Lorraine

Nazwa trudna, ale zapewniam że wykonanie tego placka jest wyjątkowo proste. I warto się za niego zabrać bo smakuje świetnie. Poniższy przepis to wariacja na temat placka lotaryńskiego. Wersji jego wykonania znajdziecie bez liku: z serem, z cebulką, z ziołami, itd. Nasza jest najprostsza z możliwych i jak zwykle zachęcamy do eksperymentowania i dokładania kolejnych składników.

13 lipca 2014

6 lipca 2014

2 lipca 2014

Faszerowana papryka

Faszerowana papryka

Wspaniałe danie. Bardzo aromatyczne, o intensywnym smaku przypraw i ziół. Dla mnie odkrycie ostatnich miesięcy. Do tego świetnie się prezentuje i wbrew pozorom nie przysparza zbyt wiele pracy.

30 czerwca 2014

Żeberka w piwie karmelowym

Żeberka w piwie karmelowym

Piwo karmelowe jest świetne nie tylko do popijania w upalne dni. Doskonale sprawdza się także jako dodatek do przygotowywania różnego rodzaju potraw. Zarówno słodkich (przepyszne pierniki!) jak i wytrawnych.

27 czerwca 2014

Ciabatta (bez wyrabiania ciasta)

ciabatta

Uwielbiam ciabattę. Przełożona kawałkiem pieczonego indyka z dodatkiem sera, sałaty i pysznym sosem stanowi fantastyczne weekendowe śniadanie. A jeśli dodatkowo możemy tę ciabattę zrobić samodzielnie to już mamy zestaw doskonały.

24 czerwca 2014

Biszkopt z musem truskawkowym (bez pieczenia)

Biszkopt z musem truskawkowym

Mamy dla Was propozycję na przepyszny deser truskawkowy. Jest delikatny, pyszny i obłędnie pachnie truskawkami. Żeby zmniejszyć nakład pracy użyłyśmy gotowego biszkoptu, jednak jak zawsze zachęcamy do samodzielnego przygotowania spodu bo jest i smaczniejszy i zdrowszy.

20 czerwca 2014

Serniczki z owocami

Serniczki z owocami

Te serniczki są przeurocze. Za każdym razem kiedy pojawiają się na stole słychać wszędzie „ahy” i „ohy”. Z reguły znikają zresztą jako pierwsze ze wszystkich deserów. Wyglądają estetycznie a przez dodatek owoców na wierzchu sprawiają wrażenie bardzo zdrowych :)