31 stycznia 2015

Makaron z sosem pieczarkowo-serowym

Makaron z sosem pieczarkowo serowym

Tak łatwego przepisu dawno tu nie pokazywaliśmy. Kilka składników, niewielka ilość pracy a wychodzi naprawdę pyszne danie.

24 stycznia 2015

Boeuf Strogonow

Boeuf Strogonow

Pierwszy raz jadłam "strogonowa" na urodzinach mojej koleżanki z liceum. Pamiętam do dziś jak bardzo mi smakował. U mnie w domu nikt go nie robił, tym bardziej więc wydawał mi się egzotyczny i pyszny.

21 stycznia 2015

Rosół

Rosół

Kiedy byłam dzieckiem rosół był moja zmorą. Nienawidziłam tej żółtej zupy z wielkimi tłustymi okami. Dzisiaj nie wyobrażam sobie zimy bez rosołu.

15 stycznia 2015

Pieczona pierś kaczki

Pieczona pierś kaczki

Dobra kaczka nie jest zła :) Musi być jednak doskonale przygotowana, czyli na pewno nie przesuszona. Mięso kaczki przygotowane według poniższej receptury spełnia ten warunek.

10 stycznia 2015

Gruszki w czerwonym winie

Gruszki w czerwonym winie

Pyszny zimowy deser. Jędrne gruszki duszone w czerwonym winie z dodatkiem korzennych przypraw i miodu. Słodkie, aromatyczne i rozgrzewające.

20 grudnia 2014

Curry z indyka i ananasa

Curry z indyka i ananasa

Zjem curry w każdej postaci. Ostatnio, nie mając nic konkretnego na kolację, wrzuciłam na patelnię pastę curry, kilka warzyw, mleko kokosowe i dodałam kalafior, który pozostał mi z poprzedniego dnia. Wyszło absolutnie doskonałe danie.

13 grudnia 2014

12 listopada 2014

Croque Madam Muffins z sosem beszamelowym

Croque Madam Muffins z sosem beszamelowym

Świetny pomysł na śniadanie. Przyznam, że kiedy Monika przyniosła to cudo byłam przekonana, że to strasznie skomplikowane danie, które pochłonie cały poranek na jego przygotowanie.

8 listopada 2014

Tarta z jabłkami w rustykalnym stylu

Tarta z jabłkami w rustykalnym stylu

Bardzo łatwa a jednocześnie efektowna tarta z jabłkami. Świetnie smakuje zarówno solo jak i podana z waniliowymi lodami lub bitą śmietaną (wiem, wiem…mega kaloryczne ;) ).

3 listopada 2014

Paella wegetariańska

Paella wegetariańska

Lubicie jednogarnkowe dania? Ja uwielbiam. Po pierwsze to duża oszczędność czasu, po drugie można mieszać różne smaki, które potrafią się świetnie ze sobą komponować, a po trzecie co ważne dla mnie - roślinożercy - zawsze znajduje się w nim sporo warzyw.

31 października 2014

Zupa grzybowa (z kurkami)

Zupa grzybowa (z kurkami)

Czy w Waszych rejonach były w tym sezonie grzyby? Ja muszę przyznać z ogromną przykrością, że tam gdzie z reguły urządzamy grzybobranie, w tym roku była całkowita posucha w kwestii grzybów.

28 października 2014

Sernik dyniowy

sernik dyniowy

Sernik w sam raz na wieczór Halloween. Świetnie wygląda i ma cudowny korzenny smak, który rozgrzeje każdego w jesienne popołudnia.